Most olvasott
Visszafogott költések, növekvő digitális élet

Visszafogott költések, növekvő digitális élet

A lakosság harmada étteremre, ételrendelésre, tömegközlekedésre, ruházati cikkekre, szórakozásra, szépségápolási szerekre, kezelésekre tudatosan nem költött a koronavírus-járvány okozta vészhelyzet és kijárási korlátozások idején. Többek között ez olvasható ki a Cofidis Hitel Monitor 2020 májusában végzett kutatásából. Nincs eltérés jövedelmi csoportok szerint, vagyis a maga szintjén mindenki igyekezett megtakarítani, anyagi helyzettől függetlenül.

 

A válaszadók kétharmada valamilyen költését visszafogta, ez a jómódúbbakra és a szerényebb jövedelműekre hasonló mértékben igaz. 20 százalék olyan nagyobb költést tolt el, mint televízió vagy háztartási gép vásárlása. De a megkérdezettek ugyanilyen arányban előre hozták bizonyos otthoni időtöltéshez és munkavégzéshez kapcsolódó eszközök megvásárlását: ilyen volt a laptop és az okostelefon.

 

Kisebb arányban akadt, aki hozzányúlt más célra félretett pénzhez (13 százalékban) és volt, aki családtagtól, baráttól kért kölcsön (6 százalék). A vírushelyzet miatt egyelőre kevesen tettek vagy terveznek jelentős módosítást életvezetésükben. Másodállás vállalása és munkahelyváltás a legjellemzőbb változtatás, ez a lakosság tizedét érinti, kiemelhetők a budapestiek, akiknek egynegyedét.

A bezártságnak, a kötelező otthonlétnek megvoltak a lelki hatásai: megviselt minket pszichésen, negatív érzéseink voltak jellemzőbbek, mint a félelem (38 százalék), bezártság érzése (29 százalék), és stressz (27 százalék). Csupán a lakosság 9 százaléka tudott kizárólag pozitív hangulatról beszámolni. Csaknem a válaszadók négyötöde gondolja úgy, hogy a járvány gazdasági hatásai még sokáig jelen lesznek. 60 százalék szerint új fejezet jön: innentől kezdve megváltoznak a társadalmak gazdasági és szociális szerkezetei, és bizonyos korlátozások velünk fognak maradni.

 

Tartós változásnak véljük, hogy az online-ügyintézés általános lesz, egyre több dolgot vásárolunk majd online, szigorúbb higiéniai szabályokat kell betartanunk, és számolunk az online hitelfelvétel terjedésével is.

A Cofidis Hitel Monitor megbízásából a kutatást az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. végezte 500 fős mintán, online adatfelvétellel Az adatok a 18–69 éves magyar internetező lakosságra reprezentatívak.

(Nyitókép: Pixabay)

© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére