Most olvasott
Virtuális utazás az Egyesült Államokba

Virtuális utazás az Egyesült Államokba

Ha csak képzeletben is, de tehetünk egy nagy körutazást 2020 tavaszán, ezekben a nehéz hetekben. Nem kell kimozdulnunk otthonunkból ahhoz, hogy virtuális kirándulást tegyünk az Egyesült Államok legjelentősebb nemzeti parkjaiban, múzeumaiban. Online-sétán vehetünk részt Washington D. C.-ben, a Fehér Házban, vagy  élvezetes előadást nézhetünk meg a New York-i Metropolitan Operában.

A Discover America Hungary Egyesület összegyűjtött számunkra néhány izgalmas, ingyen elérhető virtuális programlehetőséget, mellyel elfelejthetjük a bezártságot.

 

Múzeumok

A Google Arts and Culture világszerte több mint 2500 múzeummal és galériával társult, hogy virtuális túrákat kínálhasson róluk. Köztük van a New York-i Met, azaz a Metropolitan Művészeti Múzeum,  amely több mint 200 ezer műtárgy segítségével mutatja be ötezer év történelmét.

A Met, a Metropolitan Művészeti Múzeum (Fotó: Falus Tamás)

Az Ovális Iroda kulisszatitkaival is megismerkedhetünk egy másik Google virtuális túrán, amellyel a Fehér Házat járhatjuk be. Szintén Washington D. C.-ben a Smithsonian Intézet, a világ legnagyobb múzeumkomplexuma is számos virtuális sétát kínál. A gyerekek és felnőttek számára is izgalmas Nemzeti Természettudományi Múzeum például a saját weboldalán alakított ki erre egy remekül működő felületet.

A New York-i Modern Művészeti Múzeum  szintén a saját weboldalán tette elérhetővé több mint 85 ezer darabból álló gyűjteményét a kortárs művészet, a modern művészet és a kubizmus kategóriákban.

 

Városnéző séták

New Yorkban egy profi idegenvezető által készített virtuális sétát tehetünk a Central Parkban, vagy egy kattintással az Egyesült Államok legrégebbi történelmi emlékeit fedezhetjük fel 360 fokos panorámatúrán Philadelphiában.

A YouTube-on is számos városnéző sétát találunk, amelyeken például Las Vegast, Chicagót vagy San Franciscót járhatjuk körbe.

 

Nemzeti Parkok

Azoknak sem kell csalódniuk, akik inkább a természet szépségeire vágynak a négy fal között. A Google Arts and Culture az Amerikai Nemzeti Park Szolgálattal együttműködve, vadőrök narrációjával mutatja be az ország legnépszerűbb nemzeti parkjait. Olyan gyönyörű tájakra kalauzolnak bennünket, mint a Yellowstone, a Yosemite, a Bryce Canyon, az alaszkai fagyos tájak vagy épp a Hawaii Vulkánok Nemzeti Park.

 

Állatkertek

Számos állatkert kínál élő webkamerás közvetítéseket, így otthonról is láthatjuk, mivel töltik idejüket az oroszlánok és a pingvinek. Erre leginkább a San Diego-i állatkertet és az atlantai Georgia Aquariumot ajánlja a Discovery America Hungary Egyesület.

A San Diego-i állatkertben (Fotó: Pixabay)

A chicagói The Shedd Aquarium folyamatosan örvendezteti meg videókkal és fotókkal az érdeklődőket a Facebook-oldalán.

Cincinnati állatkertje szintén a Facebookon kínál mindennap élő szafarikat, amelyek során bejárják az állatkertet és bemutatják leghíresebb lakójukat, a Fiona nevű vízilovat is.

 

Témaparkok

Bár a koronavírus-járvány miatt bezárt az összes híres amerikai témapark, virtuálisan azért bejárhatjuk őket, sőt néhány játékot ki is próbálhatunk. A Disneyland Resort és a Walt Disney World Resort a Google Street View segítségével már egy ideje körbejárható, és sok video YouTube-on is megtalálható az egyes vidámparki elemekről, például a Space Mountainről és a Peter Pan Dark Ride-ról. Virtuális túrát kínál az orlandói SeaWorld is, ahol méterről méterre bejárhatjuk az egész parkot, és kipróbálhatunk egyes játékokat is.

 

Musicalek, operák

A New York-i Metropolitan Operából 2020. március 16-tól minden este ingyen nézhetünk meg egy-egy operaelőadást, mely húsz órán keresztül érhető el a honlapján.

A Brodway színházai is bezártak, de a leghíresebb musicalek most láthatók az interneten a BroadwayHD weboldalon. (7 napos ingyenes regisztrációval, utána fizetős.)

 

Élő webkamerák

24 órás, folyamatos élő közvetítésekkel is bepillanthatunk számos ikonikus amerikai város életébe (kihaltságába). A webkameráknak köszönhetően akár most is megszemlélhetjük, mi a helyzet például a Times Square-en vagy a Szabadság-szobornál.

A Times Square, amikor még turisták lepték el… (Fotó: Falus Tamás)

Ahogy a kamerák közvetítette képeken is látható, a koronavírus miatt szinte teljesen leállt az élet, megszűnt a turizmus. A szállodák többsége is üresen áll. De ha mégis egy-egy hotelbe szeretnénk magunkat képzelni, elég ha egy élő webkamerás közvetítésre kattintunk:  ezen a weboldalon több száz, főleg tengerparti közvetítés között válogathatunk.

*

„Reméljük hamarosan véget ér a járvány és újra biztonságos lesz az utazás. Addig is – a mai technikának köszönhetően – használják ki a lehetőséget és utazzák be virtuálisan ezt a csodálatos, látnivalókban bővelkedő országot. Aki már járt ott, az kellemes nosztalgiával nézheti meg újra a korábban felkeresett helyeket; aki még nem járt, itt a lehetőség, hogy álmodozzon és megtervezze a következő amerikai utazását” – ajánlja Farkas Miklós, a Discover America Hungary Egyesület elnöke.

(Fehér Ház, nyitófotó: Pixabay)

© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére