Most olvasott
Veszélyhelyzetben így változtak az online-vásárlási szokások

Veszélyhelyzetben így változtak az online-vásárlási szokások

Magyarországon a kijárási korlátozások alatt 17 százalékkal nőtt a virtuális élmények iránti igény, a könyvek, a konyhai eszközök és hajfestékek váltak a legnépszerűbb online vásárolt termékekké. Ez derül ki a Mastercard kutatásából, melyet a vállalkozás megbízásából a Fly Research készített 2020 májusában 15 európai országban, 7500 megkérdezett bevonásával.

A május derekán publikált adatokból kiderül, hogy az online-vásárlás 2020 áprilisában, a koronavírus miatt kialakult veszélyhelyzet időszakában meghaladta az összes egyéb költési formát: a magyarok több mint egyharmadának elmondása szerint még soha nem vásárolt annyit online, mint ekkor. Az európaiak 57 százaléka gondolja ugyanezt.

Az európaiak csaknem egyharmada (30 százaléka) a korábbinál több pénzt költ virtuális élményekre: a megkérdezettek majdnem kétharmada (58 százalék) streaming-szolgáltatáson keresztül néz sorozatokat vagy filmeket, 26 százalékuk vesz részt online-edzéseken, 24 százalékuk pedig virtuálisan látogat múzeumokat és más érdekes helyszíneket.

Európában 36 százalékkal növekedett az alapvető cikkeket online vásárlók száma, ezek mellett a legnépszerűbbek a könyvek (32 százalék), a hajvágó- (19 százalék) és a fitneszeszközök (13 százalék). A magyarok körében az első helyeken a könyveket, majd a konyhai eszközöket, a hajfestékeket és az informatikai eszközöket találjuk.

Szívesen választanak virtuális élményeket a magyarok is: streaming-szolgáltatást a megkérdezettek 40 százaléka használ, a fitnesz-edzések (20 százalék) és az online múzeumlátogatás (15 százalék) mellett az otthonokban a stand-up előadások (30 százalék) és az online-koncertek (35 százaléka) is nagyon népszerűek. Értelemszerűen a kapcsolattartás is az online térbe tolódott át, a magyarok 73 százaléka vett részt videohívásban, legyen szó akár a családjáról, szeretteiről, vagy a munkahelyéről.

 

A kutatás szerint a vészterhes időkben szívesebben is adakoztunk: az európaiak több mint negyede adakozott valamilyen segélyszervezetnek online, 14 százalék most tett ilyet először. A magyarok esetében az online adakozók aránya valamivel alacsonyabb (18 százalék), a megkérdezettek 7 százaléka most első alkalommal próbálta ki ezt a lehetőséget.

Az emberek Európa-szerte az otthonukban töltött plusz időt új, online-készségek elsajátítására is használják: szinte minden ötödik válaszadó (37 százaléka) kezdett el online bankolni, több mint 28 százaléka próbálja elsajátítani online az egészségkezelést és gyógyszerrendelést, egyharmaduk pedig főzni tanul online, oktató segítségével.

A magyar válaszadók 39 százaléka most először bankol online, negyedük ismerkedik a főzés rejtelmeivel, a harmadik legnépszerűbb új online-tevékenység pedig a tanulás: minden ötödik válaszadó keres ilyen lehetőséget magának vagy családtagjainak.

(Fotók: Pixabay)

 

 

© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére