Most olvasott
Valentin-napi egészséges gasztrocsábítás

Valentin-napi egészséges gasztrocsábítás

Vajonafrodiziákumok”, vagyis szexuális vágyfokozók a szerelmesek napján kínált ételek? És a hazaiak?

 

Valentin-napi új kampányában a Felelős Gasztrohős Alapítvány a távolról utaztatott alapanyagok környezetkárosító hatásaira hívja fel a figyelmet, és bebizonyítja, hogy a helyi, szezonális alapanyagokból is készíthetünk elegáns és ízletes reggelit vagy vacsorát. Honlapjukon megtalálható receptekkel, valamint egy kedvcsináló fotósorozattal  segítenek felkészülni a főzésre. A fényképek főszereplője az ízes ételek mellett Fehér Tibor színművész.

 

A szerelmesek ünnepén gyakran előkerül a messze földről érkező ananász, eper vagy akár az osztriga, mint a vacsora fő attrakciója. Ezekhez az ételekhez sokszor kapcsolódik az a hiedelem, hogy vágyfokozóként is működnek. Kérdés, vajon ez igaz-e.

Valentin-nap kapcsán szinte minden évben újabb és újabb alapanyagokról derül ki, hogy „afrodiziákumok”, azaz szexuális vágyfokozók. Számos hazai élelmiszer is e kategóriába tartozik (zeller, csípős paprika, vörösbor), bár ennek tudományos igazolása még igencsak hátravan…

Se a csokiba mártott epertől, se az osztrigától nem érdemes azt várni, hogy fokozná a nemi vágyat, bár ettől függetlenül kellemesebbé teheti Valentin-nap estéjét – és az összes többi napét.  Az ellenben biztos, hogy egy szezonális és helyi alapanyagokból elkészített, a gyomrunk számára nem túl megterhelő menüsor elfogyasztása a szeretteinkkel jókedvre deríthet. Hiszen ilyenkor, tél végén is elérhetők olyan alapanyagok, amelyeket nem kellett több ezer kilométerről Magyarországra szállítani, és olyan fontos tápanyagokhoz juttatják szervezetünket, mint a kálium, a magnézium vagy a karotin.

 

Egyetért ezzel Fehér Tibor színművész is, ezért is részese a kampánynak: „Amikor csak tudom, helyi termelőktől vásárolom otthonra én is a szezonális alapanyagokat, amikből isteni ételeket lehet készíteni. A fotózásra készült menü is nagyon ízlett, ahogy ez a képeken is jól látszik. Mindenkinek csak ajánlani tudom!”

Azok se csüggedjenek, akik nem érzik magukban az erőt a főzéshez, vagy nem lesz idejük a konyhában tevékenykedni; néhány Fenntartható Vendéglátóhely is készül szezonális, Valentin-napi menüvel.

Hogy melyek, és mivel készülnek, az az alapítvány Facebook-eseményéből kiderül.

 

 

 

© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére