Now Reading
Vad Balaton: ahogy eddig még nem láttuk

Vad Balaton: ahogy eddig még nem láttuk

Különös pompázatában tárul elénk széles vásznon a Balaton bámulatos élővilága.

 

Vándorsólyom és gyurgyalag, kanalas gém és poszáta, mocsári teknős és sikló, vadmacska, vidra, denevér, holló, ürge, pele. Mind-mind ott él Közép-Európa legnagyobb, sekély vízű tavánál, létezésükről azonban alig tudunk.

 

Nyaranta szabadságukat töltő fürdőzők százezrei élvezik a tó szépségét, hűsítő vizét, de csak kevesen tudják, hogy már a közvetlen környezet hihetetlen természeti kincseket rejt. Vulkánok, barlangok, homokbuckák, mésztufa-lépcsők, szurdokvölgyek övezik, melyek mind az Európai Geopark Hálózat részei, a mocsarak pedig nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek.

A geológia és a vadvilág páratlan kapcsolatához társult az emberek építő-romboló világa, de a táj rejtett szépségei ma is sokat őriznek az elmúlt évezredekben kialakult életviszonyokból.

 

Mosonyi Szabolcs rendező–operatőr és népes segítőcsapata a Vad Balaton című egyórás természetfilmjében olyan felvételekkel tárja elénk ezt a különös életet, ahogyan korábban még soha nem láttuk.

 

A Vad Kunság és a Vad Szigetköz alkotói – Bagladi Erika forgatókönyvíróval társulva – új munkájukban négy évszakot ölelnek át. A kezdő képsorokban kezd felébredni a természet, amikor a tavaszi olvadással elindulnak a vizek a hegyekből és a napsugarak elkezdik kiolvasztani a Zala folyót és a Kis-Balaton kisebb-nagyobb csatornáit a jég fogságából. Majd folytatódik a buja nyárral, a színes ősszel, hogy a végén megjelenjen az élet szunnyadásával járó téllel, a Balaton befagyott hullámainak záróképeivel.

See Also

 

A Pannónia Entertainment Kft. forgalmazásában, a NatFilm Hungary Kft. által jegyzett legújabb színes magyar természetfilm, a Vad Balaton 2018. április 19-től a Föld Napja (április 22.) alkalmából látható a magyar filmszínházakban. Az alkotás érdekessége, hogy 4K technikával készült, 10 perccel hosszabb a televíziók számára készült verziónál, valamint cinemascope, azaz 1:2.35 képarányban, széles vásznon tárul elénk a Balaton páratlan szépsége.

A Vad Balaton előzetese itt!

 

 

 

 

© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére