Most olvasott
Új szállások, felvonók, túraútvonalak Stájerországban

Új szállások, felvonók, túraútvonalak Stájerországban

A magyar határhoz legközelebbi osztrák tartomány felkészült a télre – és már javában hull a hó.

 

Stájerországban szerencsére még nem érzik a klímaváltozás hatásait, hógazdag teleken vannak túl, és az előzetes időjárásjelentések is optimizmusra adnak okot – fogalmazott Erich Neuhold, a Stájer Turisztikai Hivatal vezetője 2019. november 12-én, budapesti sajtóeseményükön, melyen munkatársaival bemutatta Stájerország (Steinmark) téli programjait, eseményeit, s beszámolt az utóbbi egy év fejlesztéseiről is.

Már november második fele nagy hóval várja a Magyarország nyugati határához legközelebb eső osztrák tartomány a sportolni vágyókat. Számítanak is a magyar vendégekre, hiszen egyre többen érkeznek hozzájuk a turisták, köztük magyarok is. 2018. novemberétől 2019 áprilisáig összesen 1,7 milliónyian fordultak meg náluk, s 5,8 millió vendégéjszakát regisztráltak. A tavalyi síszezonban 98 ezer magyart láttak vendégül, ez 392 ezer vendégéjszakát jelent, vagyis az átlagos tartózkodási idő 4 nap, mely több mint 5 százalékos növekedés.

 

(Fotó: ©Herbert Raffalt)

Telente mindig van síelésre alkalmas hó a hegyekben, de hóágyúkkal is felkészültek, s a turisztikai hivatal munkatársainak is az a célja céljuk, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjanak maguk után. Ösztönzik a turistákat, hogy ha lehetséges, ne autóval, hanem vonattal utazzanak hozzájuk, de a vendégfogadóknak is fel kell készülniük, hogy az érkezők a vasútállomásról eljussanak hozzájuk. Számításaik szerint jelenleg a turisták 8–10 százaléka jön vonattal Stájerországba.

(Fotó: ©Dachstein)

A népes stájer turisztikai küldöttség tagjai örömmel számoltak be tartományuk újdonságairól, melyeket az odalátogató vendégek is élvezhetnek. Például arról, hogy új, 10 személyes kabinos felvonók állnak üzembe a schladmingi Planaion, 2019 decemberében. A hegyi felvonók legújabb generációjához tartozó D-Line rendszernek köszönhetően 153 kabin szállítja fel a vendégeket a hegyre, 3,6 kilométer hosszan, így óránként már 3800-an juthatnak fel a magasba. A felvonókabinok fala túlnyomórészt üvegből készül, az egyszemélyes ülések pedig fából és bőrből.

(Fotó: ©photo-austria)

A szállásfejlesztések közül kiemelkedik a Hauser Kaiblingon létesített Bergsort üdülőfalu. A több mint 51 millió eurós befektetés eredményeként új alpesi üdülőfalu emelkedett ki  a hóból. Haus im Ennstalban, közvetlenül a Prenner sípálya mellett 36 prémiumfaházat húztak fel, 30 lakosztállyal.

See Also

A Stájer Családi Sífesztivál 2019. december 14-én és 15-én lesz szombaton és vasárnap, amikor sok síterepen féláron lehet sí- és sífutóbérletet vásárolni a 15 éven aluliaknak. A Joglland–Waldheimat és a Naturpark Almengland síterepeken ingyenes lesz a síelés. A hétvégén lesz síugróoktatás (Taplitzon), hegyimentő praktikákkal lehet megismerkedni (Loserben), motorszántúra indul (Stuhleckből).

(Fotó: ©Herbert Raffalt)

Magas-Stájerországban hét síterep várja a sportolni vágyókat, ki lehet próbálni az élménysíelést éppúgy, mint a mélyhóban síelést. A Loseren kilenc kilométer hosszú magaslati téli túraútvonalat alakítottak ki, remek kilátással a Tote Gebirge hegyvonulatra.

2020. január 24. és február 2. között rendezik meg Ausztria legnagyobb hótalpas fesztiválját a Murau–Murtal üdülőrégióban. Harminc rendezvényt tartanak a fesztivál napjai alatt.

A téli szezon zárása különleges kulináris élmény lesz Tauplitzon: 2020. március 28-án, a sípályák hivatalos nyitva tartását követően útjára indulnak a Slope-Food-felvonók, melyekben a helyi étterem tulajdonosai négyfogásos menüt kínálnak majd a Mitterstein-felvonó kabinjaiban.

© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére