Most olvasott
Séfek Kiáltványa

Séfek Kiáltványa

A fenntartható fejlődés érdekében emelik fel szavukat a profi konyhaművészek.

 

Az Élelmezési Világnap (október 16.) alkalmából jelentette meg magyar nyelven a Felelős Gasztrohős Alapítvány a Séfek Kiáltványát.

A séfektől séfeknek szóló akcióterv 8 pontban foglalja össze, mit tehetnek azok, akik elkötelezettek a fenntarthatóbb élelmezési rendszer elősegítése iránt.

 

Az eredetileg angol nyelven megjelent dokumentum 38 ország több mint 130 séfjének segítségével készült el, és olyan jó gyakorlatokat és javaslatokat mutat be, amelyek elősegíthetik a Fenntartható Fejlődési Célok (FFC) elérését 2030-ra.

Az ENSZ tagállamai által 2015-ben egyhangúlag elfogadott Fenntartható Fejlődési Célok második pontja „Az éhezés megszüntetése”, amelynek alcéljai között szerepel többek között a gyermekek számára elérhető biztonságos, tartalmas és elégséges táplálék biztosítása; az élelmiszer-kistermelők mezőgazdasági termelékenységének és bevételének megduplázása; olyan fenntartható élelmiszertermelő rendszerek megteremtése, amelyek segítik a biodiverzitás megőrzését és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodóképességet.

 

„Tavaly nyáron egy konferencián ismerkedtem meg Paul Newnhammel, akinek a Kiáltvány elkészítésében vezető szerepe volt. Meséltem neki a Fenntartható Vendéglátóhelyek hálózatáról és arról a munkáról, amit néhány hazai séf folytat az élelmiszerhulladék-csökkentés, a helyi és szezonális alapanyagok, illetve a növényi alapú fehérjék étlapra való beemelésének érdekében. Ő javasolta, hogy terjesszük Magyarországon is a Kiáltványt és gyűjtsünk olyan helyi jó gyakorlatokat, amik motivációt adhatnak még több étteremvezetőnek és szakácsnak fenntartható ételek elkészítéséhez” – említi Varga Judit, a Felelős Gasztrohős Alapítvány igazgatója.

A Felelős Gasztrohős Alapítvány tagjai szeretnék, ha minden magyar séf elolvasná a Kiáltványt és akár rajtuk keresztül, akár a kezdeményezés honlapján  csatlakozna ahhoz a körülbelül 400 kollégájához, akik receptekkel és bevált módszerekkel mutatnak utat egy egészségesebb és táplálóbb jövő irányába.

A Kiáltvány eddig angol, francia és spanyol nyelven jelent meg. A magyar fordítást az Alapítvány önkéntesei készítették. A kiadvány ingyenesen letölthető az alábbi linken, és szabadon terjeszthető.

(Fotó: Pixabay, illusztráció: Felelős Gasztrohős Alapítvány)

 

 

 

© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére