Most olvasott
Repülés járvány után: üresen maradhatnak a középső ülések

Repülés járvány után: üresen maradhatnak a középső ülések

Kevesebb ülőhelyet vehetnek igénybe az utasok a koronavírus-járvány lecsengését követően. A középső székeket nem lehet majd használni – ezzel a megoldással is számolnak a légitársaságok a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) szerint, adja hírül a Reuters és az MTI.

A légitársaságok az emberek közti nagyobb távolság megtartása érdekében a középső székeket blokkolhatják. A legnagyobb töltöttség 70 százalék alatt maradhat, miközben a válság előtt átlagosan 75 százalékos töltöttséget kellett elérni a nyereséges üzemeltetéshez.   

Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva arról szólt, hogy ezzel a megoldással a gépek kapacitásának harmada kiesne, így egy 180 székes repülőn csak 120 ülés lenne elérhető az utasok számára.

Alexandre de Juniac, az IATA elnök-vezérigazgatója 2020. április közepén, újságírók előtt egy videokonferencián arról beszélt, hogy a járvány előtt az olyan nagy kapacitású, keskeny törzsű gépek, mint az Airbus A321neo vagy a Boeing 737 MAX rendkívül népszerű voltak, mert sok utast tudtak szállítani alacsony költség mellett, a cégek profittermelésének kulcsai voltak. Bár a válság után még jó pár hónapig nem lesz akkora kereslet a repülés iránt, mint előtte, meglátása szerint e gépeket akkor sem fogják kisebb kapacitásúra cserélni.

A IATA kegfrissebb elemzése szerint a légi közlekedési iparágban 314 milliárd dollárral kevesebb bevétel várható a járvány miatt csökkenő kereslet, valamint az utazási korlátozások miatt. Ez a teljes tavalyi iparági árbevétel 55 százaléka.

 

© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére