Most olvasott
Passzold vissza tesó! Újabb kampány a használt mobilok begyűjtéséért

Passzold vissza tesó! Újabb kampány a használt mobilok begyűjtéséért

2020. március 22-én, a víz világnapjától folytatódik a magyarországi akció.

  

47 vállalat és intézmény 570 kilogrammnyi használt mobiltelefont gyűjtött össze a 2019 novemberében zárult őszi kampány két hónapja alatt!

Passzold vissza Tesó! – ezzel az elnevezéssel hirdetett 2019-ben használt mobiltelefonokat visszagyűjtő mozgalmat a Jane Goodall Intézet, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet, melyhez tagvállalataival csatlakozott a KÖVET Egyesület is. A kampánnyal az együttműködő szervezetek célja, hogy minél több használt készüléket vegyenek át adományként, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot, segítve ezáltal a kongói gorillák élőhelyének megmentését és a helybéli közösségek életét.

A használt készülékek ugyanis kincset rejtenek, többek között 17-féle fémet lehet visszanyerni belőlük, például aranyat, ezüstöt, palládiumot, rezet. A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok, így a koltán bányászata Afrikában veszélyeztetett fajok (például gorillák, bonobók, csimpánzok) élőhelyét, fennmaradását és a helyi közösségek érdekeit fenyegetik. Ezt a folyamatot szeretnék a magyarországi gyűjtőakciók is megfékezni, ha ugyanis a használt mobiltelefonokban található fémek újrahasznosítása nagyobb mennyiségben valósul meg, az előállításukhoz szükséges ércek bányászata várhatóan csökkenni fog.

A visszagyűjtött telefonok újrahasznosításáról az Inter-Metal Recycling Kft. gondoskodik. A kampány szakmai partnere az EMLA Környezeti Management és Jog Egyesület.

A kampányban résztvevő szervezetek a részvételről elektronikus oklevelet kapnak. A legeredményesebb gyűjtők számára a KÖVET Egyesület és a Jane Goodall Intézet eszmei értékű díjakat ajánlott fel.

 A tavaszi kampányhoz is bárki csatlakozhat!

További információ:

KÖVET Egyesület, Bíró Imola kommunikációs munkatárs (telefon: +36 20 317 02389)

Internet: www.kovet.hu

E-mail: info@kovet.hu

© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére