Most olvasott
Nem úszik el Hosszú Katinka portréfilmje

Nem úszik el Hosszú Katinka portréfilmje

Tovább forog a Hosszú Katinkáról szóló dokumentumfilm, annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány, valamint a tokiói olimpia elhalasztása egy évvel felborította a világhírű magyar sportoló napirendjét és felkészülési menetrendjét.

A készülő portréfilm megörökíti a jelenlegi vészhelyzetet is, melynek ellenére a háromszoros olimpiai, huszonhatszoros világ- és harmincnégyszeres Európa-bajnok magyar úszó rendületlenül folytatja az edzéseket, és a három aranyat hozó riói olimpia után Tokióban újra versenybe száll a győzelemért. Ha nem 2020-ban, akkor 2021-ben.

2020 februárjában kezdődött a forgatás, mely olykor különleges eszközök, technikák alkalmazásával zajlik a víz alatti felvételek készítésekor. A járvány miatt a film alkotóinak is fokozottan be kell tartaniuk az egészségügyi óvintézkedéseket. A stábtagok nem mehetnek két méternél közelebb Katinkához, az emberek és a forgatási eszközök fertőtlenítése, a maszkok, kesztyűk és védőruhák viselete kiemelt figyelmet kap.

 

„A filmkészítés semmilyen körülmények között nem zavarhatja Katinkát a versenyekre való felkészülésben, ez a jelenlegi vészhelyzetben még fokozottabban érvényesül” – fogalmaz Lajos Tamás producer.

„Minden dokumentumfilm-rendező vágya, hogy valami olyan extrém esemény történjen a forgatás alatt, amit a kamera megörökít az utókor számára, amire még álmában sem gondol senki – ez most nekünk sajnos maximálisan összejött. Lelkileg, fizikailag és szellemileg is óriási kihívás ebben a vészterhes időben leforgatni ezt a filmet, de állunk elébe” – mondja Pálinkás Norbert rendező.

A film az olimpiára való felkészülés és a tokiói verseny dokumentálása mellett a harmincéves Hosszú Katinka életútját is bemutatja. A mű megpróbál választ adni arra a mindenkit foglalkoztató kérdésre, vajon hogyan jutott fel a bajai lány a sportvilág csúcsára.

 

„Hosszú Katinka egy magyar szuperhős, mi pedig az első magyar szuperhősfilmet készítjük – egy lányról, aki köztünk él, olyan, mint mi, de a benne lakó erő emberfeletti. Filmesként erre keressük a választ: mi Katinka szuperereje? Mi az a tehetség, mi az a tulajdonság, amitől szárazon és vízen fejhosszal kitűnik a mezőnyből?” – említi Köbli Norbert forgatókönyvíró, kreatív producer.

Hosszú Katinka büszke arra, hogy film készül róla, és nem állnak le a felvételek: „Örülök neki, hogy folytatjuk a forgatást, és ezt a kritikus helyzetet is megörökítjük, nekem tényleg nagyon fontos ez a film. Igazából engem legerősebben soha nem az érmek motiváltak, sokkal inkább az ösztönöz, másoknak segítsek azzal, hogy a saját példámon keresztül megmutatom: kemény munkával igenis el lehet jutni a csúcsra. Ez a dokumentumfilm erre szuper eszköz, és nagy megtiszteltetés számomra. Természetesen megrendített az olimpia elhalasztásának híre, de pár nap alatt alkalmazkodtam az új helyzethez, már az új edzéstervem is összeállt. A járvány miatt most különösen vigyázok másokra és persze magamra, kizárólag edzeni járok el otthonról, de a versenyek nagyon hiányoznak. Humorral és kreativitással próbálom pótolni, új kihívásokon töröm a fejem, most például bokszolni szeretnék. Bízom benne, hogy filmen visszanézve ez a vészhelyzet, minden fájdalmával és megpróbáltatásával együtt, egy furcsa útelágazásnak tűnik majd, amiből mindannyian sokat tanulunk.”

A Katinka című életrajzi dokumentumfilm a Szupermodern Stúdió gyártásában, a Nemzeti Filmintézet támogatásában készül, s a tervek szerint 2021-ben, a tokiói olimpia után jut el a magyar mozikba.

(Fotók: Szvacsek Attila, portréfotó: pappschneider.com/Marie Claire)

© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére