Most olvasott
Nem maradunk „vad” filmek nélkül

Nem maradunk „vad” filmek nélkül

Bár a Vad erdők, vad bércek mozipremierjét későbbre halasztották, az alkotók gondoltak az otthon maradókra is: ingyenesen elérhetővé tették három korábbi természetfilmjüket, a Vad Szigetközt, a Vad Kunságot és a Tiltott zónát.

A Mosonyi Szabolcs–Bagladi Erika alkotópáros, azaz a NatFilm Hungary számos díjnyertes alkotást készített az utóbbi években. Legújabb, mozikba szánt természetfilmje, a Vad erdők, vad bércek – A fantom nyomában címmel az Északi-középhegység vadregényes erdőségeit mutatja be, a készítők védjegyévé vált látványos és részletgazdag felvételekkel.

A mű – melyet 2020. március elején a Legjobb ismeretterjesztő film díjával ismertek el a Magyar Filmhéten – a koronavírus-helyzet miatt nem kerülhet március végén a filmszínházakba. De a NatFilm Hungary Youtube-csatornáján az alkotók három korábbi filmjüket  is elérhetővé tették teljes hosszában, HD minőségben.

 

Vad Szigetköz – A szárazföldi delta (2013)

 

 

Az Európában egyedülálló szárazföldi deltát a hegységekből kilépő Duna hozta létre, ám a folyó napjainkban már nem járhat olyan szabadon, mint régen. Az épített környezet szorítását látva adódik a kérdés, vajon megőrizheti-e az élővilág egykori gazdagságát. Itt minden a vízhez kötődik, amely szállít, táplál, s egyben lakóhely, bölcső és menedék. A távoli hegyekből növények magvai érkeznek, a mellékágakban halak ívnak, az ivadékok a halbölcsőben nevelkednek, télen a mélyebb folyószakaszokban vermelnek. A nedves, sásos rétet apró emlősök lakják, a nádasban madarak fészkelnek, a rét fölött, a vízen és a víz alatt vadásznak. A holtágakban kétéltűek szaporodnak; a kavicsos tó medrét rákok népesítik be. A többszörös díjnyertes természetfilm két főszereplője az európai hód és a nagy kormorán, a narrátor Szersén Gyula.

 

Vad Kunság – A Puszta rejtett élete (2016)

 

 

A mű a Kiskunság és a Nagykunság gazdag élővilágát a maga vadságában, egymásba folyó, epizódszerű történeteken keresztül mutatja be. Főszereplője a Magyarországról évtizedekkel ezelőtt eltűnt, majd a déli határon át újra visszatelepülő aranysakál, a tájegység csúcsragadozója. Emellett az alföldi puszta állat- és növényvilágának gazdagságát is láthatjuk. A fehér színű, sós tavak forgalma a nagy repülőterekével vetekszik, agancsok csattognak, akár a kardok, egy túzok keres eleséget, majd megtámadja egy bagoly… Felbukkan a nehezen lencsevégre kapható vidra, nagy testű sasok viaskodnak az eleségért, a tiszavirágzást pedig különleges nézőpontból szemlélhetjük végig. A film a 2. Magyar Filmhéten elnyerte a Legjobb ismeretterjesztő filmnek járó díjat, a narrátor Csernák János.

 

Tiltott Zóna – Harctéren a vadvilág (2017)

 

 

Budapesttől alig karnyújtásnyira, Táborfalva határában tábla állítja meg az érkezőt: belépni életveszélyes és tilos. Itt kezdődik a tiltott zóna, ahol másfél évszázada folynak harcászati gyakorlatok, és ami Magyarország második legnagyobb katonai lő- és gyakorlótere. A veszély és a tiltás ellenére a zóna mégis sűrűn lakott. Számtalan növény- és állatfaj éli itt titkos életét, közöttük olyan ritka lények is, amelyek szinte teljesen eltűntek a megművelt, alföldi tájról. A film narrátora Háda János.

© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére