Most olvasott
Milyen mozgóképpel hirdessünk?

Milyen mozgóképpel hirdessünk?

Mit, mikor és hol? 

Sokan kérdezik tőlem, mikor, milyen mozgóképpel érdemes reklámozni egy-egy terméküket. Filmes műfaj akad bőven, és a felhasználási felület is folyamatosan bővül. Lehet válogatni, de csak ésszel, kérem, különben nagyon drága lehet!

Kis pénz – kis foci?

Kezdő cégek, kis költségvetéssel rendelkező vállalkozók azt gondolják, hogy nekik álmaikban sem lehet mozgóképes reklámjuk, netán reklámkampányuk.

Tévéreklámmal valóban jobb, ha nem terveznek. Egyrészt egy kis cég gyakran kis célterületre lő: egy helyi érdekeltségű (kerületi, egy városhoz kötődő, mikrokörnyezetben releváns) üzletnek felesleges országos csatornán megjelennie, hiszen túl nagy a meddőszórás. Balmazújvárosban az új edzőterem jó, hogy megnyitott, de hol érdekes ez a szombathelyieknek?

Ja, persze, ha a helyi tévé vagy regionális csatorna ajánl reklámfelületet, máris más a helyzet. Ebben a felállásban nekik is lehet tévéreklámjuk – maximum nem a legmodernebb filmes technikákat kell bevetni, hanem elég lesz egy kisebb stábbal felvett, kevésbé trendi mozgókép is helyi szereplők bevonásával, helyi poénokkal, üzenetekkel. A helyi gimnázium vagy szakiskola gyakran őstehetségű filmeseket rejt: nekik nagy lehetőség egy ilyen felkérés, a megrendelő pedig sokat spórolhat vele – egy igazi win-win szituáció, miért hagynák ki? A terjesztéshez pedig jó, ha a környék mikroinfluencereit is megkeresik.

 

SOS-segítség

Gyors értékesítéshez a kulcs, hogy ütős legyen a reklámunk. Ha gyors sikert akarunk, és hirtelen bevételnövekedést, mindenképpen online felületen kell maradnunk, és öt–hat másodperces „bumper-ad”-ekkel kell támadnunk. Mindez nem azt jelenti, hogy a legolcsóbb is lesz a kampányunk – de senki sem ígérte, hogy befektetés nélkül is van üzlet.

A YouTube gyors, jól célozható és nagyon hatékony, de erre a felületre talán még a hagyományos reklámoknál is jobban ki kell gondolnunk, kinek, mit akarunk mondani. Itt lehetünk merészek, feltűnők, bátrak, egyediek! Sőt, ez az alapelvárás, különben már el is kattintottak rólunk. E filmek hátránya, hogy csak egyetlen, könnyen felfogható üzenetet lehet átadni velük, vagyis szószátyár, gyáva és hiú cégvezéreknek egyáltalán nem ajánlott.

See Also

 Nemzetközi kapcsolat

Határokon átível az ötlete? Külföldre gyárt, és három országgal odébb vannak a partnerei? A külföldi filmesekkel nehéz szót érteni, nem ismeri őket, és még drágák is? Semmi gond. Ma már egy stábot utaztatni szinte semmibe sem kerül. A legújabb kamerák már egy hátizsákban elférnek teljes felszereléssel együtt – így a fapadosokon még bőrönddíjat sem kell fizetni. A magyar stábok még mindig a legrugalmasabbak és a legolcsóbbak között vannak Európában, és a fiatal csapatok egy air-b-n-b-ben is simán elalszanak, nincsenek hollywoodi allűrjeik. Nem hiába forgattunk már mi is Portugáliától Szlovénián, Olaszországon, Svájcon át még az Egyesült Államokban is. A technológia fejlődése, a felhőszolgáltatás lehetővé teszi, hogy akár egy–két fős stábok, pár órával a forgatás után kiváló nyersanyagot vagy vágott anyagot küldjenek az éterbe pl. egy konferenciáról, ha éppen ez a feladat. De a hibátlan élő-streamelés sem lehetetlen már – sokszor kifejezetten magyar csapatokat utaztatnak a tengeren túlra is, mert még így is jobban megéri, mint a kintiekkel bajlódni.

A megfelelő filmes cég kiválasztásakor azért érdemes a referenciákat és az ajánlásokat ellenőrizni. Egy-egy nagyobb munkánál fontos, hogy a cégnek saját gyártási apparátusa, kreatív csapata legyen, különben kapunk egy olcsó, de csak a gyártásra szakosodott videóst, akivel a kommunikáció is nehézkes lesz, és nem is fog tudni teljes körű szolgáltatást adni. Arról már nem is beszélve, ha valami nehézség jön közbe, azt egyedül nehéz megoldani – ahhoz már egy csapat kell.

A szerző Hegyi Nóra, aki a Kolbiri Pictures tulajdonosa

Web : www.kolibripictures.hu

© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére