Most olvasott
Mikor indul újra a turizmus?

Mikor indul újra a turizmus?

Újrakezdődhetett a megszokott élet Magyarországon 2020. május 4-től, legalábbis vidéken. Budapest és Pest megye kivételével időkorlátozás nélkül nyitva tarthatnak az üzletek, látogathatók a parkok, a közterületek, az állatkertek, a szabadtéri múzeumok, a szabadtéri strandok, a fürdők. Az éttermek, kávézók, cukrászdák, büfék a kerthelyiségükben, teraszukon fogadhatnak vendégeket. Ám mindenütt óvatosnak kell lenni, hiszen a járványveszély még nem múlt el, így egymástól kellő távolságot kell tartanunk.

Az üzletekben, a tömegközlekedési járműveken viszont még az egész ország területén kötelező a szájat, orrot eltakaró maszk, kendő vagy sál használata, s szintén az egész országban, a 65 éven felüliek továbbra is 9 és 12 óra közötti időszakban kereshetik fel az élelmiszerüzleteket, gyógyszertárakat.

A fővárosban és Pest megyében azonban életben marad a kijárási korlátozás, vagyis az itt élők csak alapos indokkal hagyhatják el otthonukat. Augusztus 15-ig pedig rendezvényeket sem lehet tartani, sehol az országban.

Budapest üres Belvárosa, 2020. április végén (Fotók: Falus Tamás)

A feltételek tehát részben lazultak: egy debreceni család például bármikor felkerekedhet a nyíregyházi állatkertbe, egy zalaegerszegi vagy egy kaposvári polgár nyugodtan elutazhat a Balatonra. (De egy budapesti ezt még nem teheti meg, sőt vidéki nyaralóját sem keresheti fel – elvileg.)

Mindez még nem jelenti azt, hogy megkezdődhetett a turistaszezon. Arra egy ideig várni kell. Ma még szinte üresek Budapest legszebb részei, legnevezetesebb pontjai, legnépszerűbb sétálóövezetei. Nem csak a turisták hiányoznak, a helyiek sem igen sétálnak a Belvárosban.

S hogy mikor indulhat újra a turizmus? Remélhetően mihamarabb. A veszély folyamatos csökkenésével, elmúltával néhány hónapon belül, szép lassan, valóban megindulhatnak az utazások, és a karanténból kiszabadulva, a home office-ból felszabadulva az emberek a pihenőhelyek felé vehetik az irányt – állítják a szakemberek. Ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy az elmúlt hónapokban sokan kiestek a munkából, tartalékaikból kellett megélniük, így utazásra erre az évre nem marad megtakarításuk, örülnek, ha végre munkába tudnak állni. Akik pedig –szerencsésen – munkával tölthették a karanténheteket, -hónapokat, a nyár közeledtével elsősorban belföldön keresnek majd pihenőhelyeket. Apartmanokban, panziókban, esetleg szállodákban. Már csak azért is, mert a határokon túlra utazni sok bizonytalanságot rejt magában. Részben egyes európai országokban még nagy a járványveszély (az olasz és a spanyol tengerpartok felkeresése idén nem számít jó ötletnek, de egy párizsi vagy londoni városlátogatásnak sem érkezett még el az ideje), részben mert a gyér repülőforgalom miatt eljutni is nehéz a nagyvilágba.

Május elején, szigorú biztonsági feltételek mellett, a Wizz Air 16 európai városba indította el jártait Ferihegyről, mely azért már optimizmusra ad okot. Elvileg elrepülhetünk Athénba, Barcelonába, Berlinbe, Bázelbe, Dortmundba, Eindhovenbe, Göteborgba, Madridba, London Gatwick és Luton repterére, Liverpoolba, Stockholmba, vagy épp Marosvásárhelyre, Szarajevóba. Júniusban a fapados a magyar fővárosból már Abu-Dzabiba is repül.

Számos légitársaság június közepétől repül újra Budapestre, így az üzleti utak és a rokonlátogatások mellett szép lassan elindulhat a turizmus is. A látogatók nagy ostromára azonban nem lehet számítani. Így a budapesti belvárosi sétálóövezetekben, a vendéglátóhelyek teraszán – melyek remélhetően nyár kezdetekor kinyithatnak – még jó ideig nem lehet számítani olyan hatalmas forgalomra, mint amekkorát az elmúlt években megszokhattunk.

 

© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére