Most olvasott
Maribor: téli sí- és túrahelyek, városi barangolásokkal

Maribor: téli sí- és túrahelyek, városi barangolásokkal

Egyszerre fedezhetjük fel a szlovén város történelmi múltját és űzhetjük a téli sportokat hegyeiben.

 

Nem sok település büszkélkedhet azzal, hogy szinte percek alatt lehet eljutni belvárosából a síközpontjába.  Márpedig Szlovénia második legnagyobb városa, Maribor ilyen. Autóval, busszal 10 percen belül máris ott vagyunk a Pohorje-hegységnél, a Mariborsko Pohorje sícentrumban, mely a legnagyobb Szlovéniában. Ráadásul ez a Magyarországhoz legközelebb fekvő kiváló síterep. Budapesttől körülbelül 340 kilométer, mely nagyrészt autópályán haladva, alig több mint három óra alatt elérhető.

 

A pályarendszer két fő részből áll: a keleti (Maribor felől nézve bal kézre eső) a Bolfenk, a nyugati (jobb oldali) az Areh. Közöttük javarészt csákányos liftekkel és kék jelzésű erdei lejtőkön csúszva lehet közlekedni, vagy a rendszeres időközönként közlekedő síbusszal.  (Ennek menetideje negyedóra.)

 

A maribori síterület szintkülönbsége körülbelül ezer méter. A völgyből egy modern kiskabinos felvonó szállítja fel utasait a pályarendszerhez. Összesen 41,5 km pálya és 22 sílift tartozik hozzá, melyek óránként csaknem kétezer sízőt és snowboardost tudnak szállítani. A sielés és a snowboardozás mellett lehet szánkózni, hókutyával sportolni. Az Arehon összesen 36 kilométer hosszú különböző nehézségű fokú sífutópályák és szép panoráma csábítják a téli sport híveit, és azokat is, akik csak hócipővel (kereplyével) szeretnék körbe sétálni a hegyoldalt.

 

A térség érdekessége, hogy 5 kilométer hosszú, 700 méter szintkülönbségű éjszakai pályával is rendelkezik, mely Európa leghosszabb villanyfényes sípályája. Mindezzel Bernard Majhenič, a Marprom, Visit Pohorje igazgatója büszkélkedett Budapesten, 2018. november közepén, ahol szlovén turisztikai szakemberek prezentáción igazolták, hogy Maribor a magyaroknak is vonzó úti cél lehet.  Azt is kiemelte, hogy a lejtőket akár plusz 25 Celsius-fokig is képesek hóágyúzni, így száz napon keresztül garantálni tudják a hóbiztos terepet. Pályájuk annyira jó, hogy minden év legelején itt rendezik meg a Golden Fox elnevezésű női sílesikló világkupa-futamot, amely 2019-ben február 1-jén és 2-án lesz, a megszokott sok ezer nézővel.

See Also

 

A 110 ezres, dél-stájerországi város további nagy előnye, hogy síelés előtt vagy után gazdag kulturális ajánlattal várja a látogatókat. „Kicsik vagyunk, de van mindenünk” – fogalmazott Doris Urbančič Windisch, a Maribor – Pohorje Turisztikai Tanács igazgatója. E mondást igazolja, hogy 2012-ben Maribor lehetett Európa Kulturális Fővárosa. A kellemes klímájú településen kanyarog végig a Dráva folyó, a várost szőlőtőkékkel borított lankák ölelik körül – no és a Pohorje.

A város minden évben fesztivállal ünnepli a gasztronómiát, a színházat.  Különösen híres a bor- és konyhaművészeti Öreg Szőlő Fesztivál.  Az itt élők különös becsben tartják négyszáz éves, Guinness-rekorder Öreg Szőlőjüket, mely a legidősebb szőlőtőke a világon.

 

 

© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére