Most olvasott
Mámorító Maui

Mámorító Maui

Hawaii egyik pompázatos, párás szigetén járunk. Édenkertben.

 

Aloha!

Tizenkét órányi időeltolódás – Budapesthez képest a Föld túloldala. A varázslatos csendes-óceáni trópusi szigetcsoport, Hawaii nagy szigetének egyik kistestvérén vagyunk, Mauin. Itt is megtapasztalhatjuk az aloha-életérzést és a trópusi éghajlat párás, langyos kényeztetését. Ez az Édenkert-jellegű környezet pici, mégis vonzó szelete annak az édes tortának, amit Hawaii kínál.

Mit látsz a lelki szemeid előtt, amikor ezt hallod: Hawaii? A legtöbben pálmafákat, homokos óceánpartot és szikrázó napsütést vetítenek képzeletben maguk elé. Igen, ez mind igaz, de még nem a teljes kép. Hawaii attól kerek, hogy a napsütés mellett ott van az ellenpólus is, a felhő és az eső, ezért aztán fel-felbukkan a kettőjük nászából születő csoda, a szivárvány is. Ott találjuk a buja trópusi flórát is, a gyümölcsöket ontó mangófákat és ananászföldeket.

 

A mélyben ott fortyog a vulkán, a felhők fölött pedig kopáran pihen a kráter, látszólagos nyugalmában. Hawaii egyszerre kegyetlen és gyengéd, szigorú és szenvedélyes, harcias és békés. Egy helybéli hölgy jól fogalmazott: errefelé minden egyes nap ajándék, s hálásnak kell lenniük, hogy a természet a tenyerén hordozza őket.

 

Az aloha-életmód

Az itt élőkre jellemző az ősi huna filozófiában gyökerező aloha-életmód, hisz mindenkiből e bölcselet bája árad. Az aloha szó jelentése szerteágazó és nehezen körülírható. A helybéliek „Aloha!”-val köszönnek és búcsúznak, ugyanakkor azt is jelenti, hogy szeretet, gondoskodás, tisztelet. A néhai Serge Kahili király szerint az aloha annyi, mint az életenergia örömteli átélése a jelen pillanatában. Az aloha az az érzés, amikor a mosolyod már-már lekívánkozik az arcodról, annyira túlcsordul benned a boldogság, amikor elkápráztat a trópusi virágok tarkasága, amikor játszó gyerekek vidám zsivaja vesz körül, amikor beleharapsz egy érett és zamatos, nedvekben gazdag mangóba. Ha mindezt a hawaiiak szavak nélkül szeretnék kifejezni, a shaka kézgesztust használják. A mutató- és hüvelykujjak egyenes tartásban vannak, és a további ujjak behajlítva visszagörbülnek a tenyérre. Ez a mozdulat különben a szörfösök által vált világszerte elterjedtté, és azt jelenti, hogy nyugi van (angolul „hang loose”).

Lahaina: Maui nyugati részének csodálatos városkája, egykor a Hawaii királyság fővárosaként pompázott, mára turistaparadicsommá alakult. A település gerince a Front Street, amely az óceánpart közelében húzódik, s számos étteremnek, galériának és szuvenírboltnak ad otthont. A központban egy hatalmas fa vonja magára a figyelmet. Nem annyira a magassága a rendkívüli, mint inkább a terebélyessége, ugyanis ez egy indiai füge- vagy banyánfa (Ficus benghalensis). Egyes ágai visszanőnek a földbe új törzset alkotva, így egyetlen fa az idő múlásával hatalmas területen terebélyesedhet el.

 

Ezt a banyánt még 1870-ben ültették el, az első protestáns misszionáriusok érkezésének 50. évfordulója alkalmából. Ma ez a legnagyobb banyánfa az Egyesült Államokban. A fa közelében a parton egy legendás kő található, amelyről úgy tartják, egykoron rajta guggolva adtak életet a nemes asszonyok gyermekeiknek.

 

Az óceánparton sétálva legalább egy naplementét érdemes megnézni; mindegyik gyönyörű és különleges. Ennek a helyiek is tudatában vannak, gyakran ők is kisétálnak a partra, elköszönni az aznapi utolsó sugaraktól.

 

Aki csak a tengerparti részeket fedezte fel, az valójában még nem látta a szigetet. Ahhoz, hogy igazán megismerd a helyet, fel kell menned a Haleakala-kráterhez, melyet a Nap otthonának is neveznek. A pompázatos napkelte megtekintéséhez érdemes előre feliratkozni, mert túlontúl nagy az érdeklődés a hely szűkösségéhez képest, viszont a naplementéhez nincs ilyen szigor. Öltözzünk fel alaposan – a csúcs 3055 méter magasan található.

Az 50. tagállamban

Az Egyesült Államok 50. tagállamához, Hawaii-hoz tartozik. A Csendes-óceánon, a polinéziai szigetvilágban a Hawaii-szigetcsoport második legnagyobb szigete: 77 kilométer hosszú, 43 kilométer széles. Hawaii szigetétől északra, az Oahu-szigeten lévő fővárostól, Honolulutól délkeletre található. 145 ezren lakják, 1883 négyzetkilométeren. Évente 2,4 millió látogató keresi fel Mauit, mely a szigetcsoporton belül a turisták második legkedveltebb célpontja. (Az első Oahu, évi 4,7 millió turistával.)

Az óceánparton és a kráteren kívül is tartogat meglepetéseket a sziget. Ilyenek a szépséges botanikus kertek és a különböző, izgalmas ültetvények. A Tropical Plantationt mindenképp érdemes meglátogatni, részben a gyönyörű környezet, részben a kitűnő étterme miatt, amely többet nyújt puszta gasztronómiai élménynél. Teraszáról gyönyörű kilátás nyílik a kertre. Miközben a gondosan összeállított fogásokat fogyasztjuk, elmerülhetünk a kerti tavacska, a pálmafák és az ananászültetvény látványában. Egy ebéd vagy vacsora itt minden érzékünkre hat és elvarázsol. Művészi a tálalás, profi a kiszolgálás, humoros a pincér. A Tropical Plantation feltöltődés testnek és léleknek. Az isteni étkezést egy kézműves kávéval is megkoronázhatjuk az ültetvény kávézójában.

See Also

 

Számos vízesés is található a szigeten, amelyeket érdemes felfedezni, megcsodálni. Igaz, van közöttük olyan, melyet nehéz megközelíteni. Ilyen a Punalau-vízesés is. Látványáért sokat kell mászni síkos kövek között a folyómederben. Külön élmény a sziget északi részén, a Hana autópályáról letérve a Na’ili’ili Haele elnevezésű túraútvonal, amely egy bambuszerdőn keresztül vezet kisebb vízesésekhez és medencékhez.

A szigeten több furcsasággal is találkozhatunk. Jártunkban-keltünkben időnként vad tyúkokkal és kakasokkal találhatjuk szemben magunkat. Az idelátogató számára ez is hozzáad valamit a hawaii lazasághoz, és emlékeztet a napfény tápláló, éltető erejére. A kakas ugyanis jelképesen a fény madara, amely kukorékolásával jelzi a napkeltét. Egy másik érdekesség, hogy Hawaii-on megengedik a kisteherautók („pickup truck”) rakterében utasok szállítását. Aki teheti, próbálja ki az utazást e nyitott autóhátsóban, mert különleges élmény. Különösen, hogy útközben pálmafák suhannak el mellettünk, és olykor még az óceán is feltűnik a maga végtelenségében.

Hawaii-on a bálnanézés és a szörfözés sem maradhat ki az élmények sorából. Aki mindenképpen szeretne bálnát látni, annak december és március között ajánlatos a szigetre látogatnia, mert e hatalmas állatok ebben az időszakban tartózkodnak a szigetvilág környékén.

 

Az állandóság mellett Maui azért mindig folyamatos változásban van. Egyetlen hullám, naplemente, vízesés, felhő, szivárvány sem ugyanolyan. Legfeljebb az emberek kedvessége.

Aloha!

 

Mikor, mivel?

Maui kedvelt úti cél minden évszakban. A nappali hőmérséklet 27–31 °C között változik egész évben, az éjszakai 17–22 °C között. Április–május és szeptember–november azok az időszakok, amikor kevesebb a turista, és valamivel kedvezőbbek az árak. Aki szörfözni szeretne, az télen utazzon, mert akkor a legjobbak a hullámok. Gyerekes családoknak a nyár lehet az ideális választás, mert ilyenkor a legmelegebb és a legnyugodtabb az óceán.

Az út repülővel, átszállási várakozási idővel együtt legalább 26 órányi, két átszállással (például Budapest–Frankfurt, Frankfurt–San Francisco és San Francisco–Maui).

(Fotók: Báró Mónika)

 

© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére