Most olvasott
Magyar fiatalok terveznek kortárs tunéziai öltözéket

Magyar fiatalok terveznek kortárs tunéziai öltözéket

A pályázat révén olyan ruhadarabok készülhetnek, melyek ötvözik a hagyományos kultúrát a modern formaalakítással.

 

A Budapesti Metropolitan Egyetem Design szakának Kézműves/Tárgykultúra és Divat- és textiltervezés képzésének hallgatói rendhagyó tanóra keretén belül kaptak bepillantást a tradicionális tunéziai viseletek és ruhakiegészítők változatos világába, kapcsolódva a Showroom Tunisia 19.1 kortárs öltözéktervező pályázathoz – adta hírül a turizmus.com. Az országban használt különféle viseletekről a Tunéziából érkezett tervező, Sofien ben Gamra tartott előadást, a helyszínen bemutatva a különböző stílusokat az általa tervezett ruhákkal. Az előadó 18 éve a tunéziai tradicionális ruhák nagykövete a világban.

A rendhagyó tanórán ott volt a Tunéziai Nemzeti Turisztikai Hivatal budapesti képviseletének vezetője, Raja Ammar, aki maga is rajongója a tradicionális tunéziai ruháknak, valamint Tunézia magyarországi nagykövete, Samia Ilhem Ammar.

A képen balról jobbra: Raja Ammar, a Tunéziai Nemzeti Turisztikai Hivatal budapesti képviseletének vezetője, Samia Ilhem Ammar nagykövetasszony, Sofien ben Gamra divattervező és segítője

A kortárs pályázat életre hívásával a Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviselete részben a fiatal magyar tervezőknek kíván segíteni, mellyel ismereteket szerezhetnek a tradicionális tunéziai viseletekről. Részben pedig támogatni szeretné a felsőoktatásban tanuló tehetséges magyarországi tervezőket, egyben széles körű bemutatkozási lehetőséget nyújtva számukra.  A cél olyan ruhadarabok és kiegészítők megalkotása, amelyek ötvözik a tradicionális kultúrát a modern formaalakítással. Cél az is, hogy a felsőoktatási intézményben tanuló hallgatók a pályázaton keresztül megismerjék a tradicionális tunéziai viseleteket, anyagokat, motívumokat és átültessék azokat a mai kor nyelvén a hétköznapi viseletbe. A pályázat kiírói és a zsűri olyan pályaműveket várnak, melyek a „tunéziai viseletek” témára, vagy e téma tágabb kortárs értelmezése köré rajzolódnak.

 

A Budapesti Metropolitan Egyetem másodéves hallgatói kaptak lehetőséget a pályázati részvételére. A legjobb pályamunkákat a 2019 májusában megrendezendő divatperformance keretein belül Budapesten mutatják be.

A verseny győztese Tunéziába utazhat, mely ország évről-évre egyre népszerűbb a magyar utazók körében. 2018-ban 30 százalékkal nőtt a Tunéziát felkereső magyar turisták száma az egy évvel korábbihoz képest.

 

 

© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére