Most olvasott
Lisszabon és környéke: vadonatúj kötet

Lisszabon és környéke: vadonatúj kötet

300-nál több fényképpel, 14 térképpel a legjobb Lisszabonról szóló magyar kötet kíván lenni.

 

Portugália és fővárosa huszonöt éve még szinte ismeretlen volt a magyar turisták körében, mára viszont az egyik legkedveltebb úti cél lett – fogalmazott Lantos Vera, portugál nyelvtanár, tolmács, idegenvezető a Lisszabon és környéke című könyv társszerzője a kötetet beharangozó tájékoztatón Budapesten, 2018. szeptember 12-én. Így nem véletlen, hogy megszaporodtak a Portugáliát, városait és tájegységeit bemutató magyar nyelvű kiadványok az utóbbi időszakban. Ezek között a legjobbat kívánta megjelentetni a Hibernia Kiadó – jelentette ki Marton Jenő kiadóvezető. Ezért is kérték fel az ország legfőbb hazai ismerőit és szerelmeseit, hogy legyenek szerzők és fotóikkal alkotók.

 

A könyv több mint háromszáz fényképpel és 14 térképpel gazdagítja a szöveget, mely Portugália nálunk kevéssé ismert történelméről, kultúrájáról, gasztronómiájáról, a szórakozási lehetőségekről és helybéliek különleges lelkivilágáról is szól, olykor apró történetekkel pihentetve az olvasót a sok adat- és ismerethalmazban.

A kötet abban is eltér társaitól, hogy képzeletben a főváros környékére is ellátogat, nem csupán az egy-két tíz kilométerre lévő városkákba. Így szól hat UNESCO-világörökséghez tartozó helyszínről is.

Magyarországon szinte senki sem ismeri a pozsonyi születésű Mardel Károly magyar építész-hadmérnök nevét, aki Portugáliában jól ismert személyiség. Hiszen alaposan kivette részét az 1755-ös nagy lisszaboni földrengést követő újjáépítésben. Egyik vezetője volt annak a csoportnak, amely az akkori miniszterelnök támogatásával kiépítette a várost vízzel ellátó vízvezeték-hálózatot, s számos épületet emelt a városban. Ő volt az, akinek tervei alapján beépítették és ablakokkal látták el a házak tetőtereit. Ezt ma is magyaros stílusnak nevezik Portugáliában – jegyezte meg a könyvbemutatón Lantos Vera.

A kötetet kis úti szótár, hasznos információk jegyzéke és névmutató zárja.

 

See Also

 

A kiadvány előszavát Maria José Morais Pires, Portugália budapesti nagykövete írta, aki írásban s a sajtóbemutatón szóban is arra csábít mindenkit, hogy ismerje meg a látnivalókban csodálatos országát, melyhez e könyv nagy segítséget nyújthat. Ehhez hozzájárulhat a TAP portugál légitársaság is, mely ismét közvetlen légi járatot üzemeltet Budapest és Lisszabon között.

(Fotók: Pixabay)

© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére