Most olvasott
KULT50, avagy ők a trend- és brandépítők

KULT50, avagy ők a trend- és brandépítők

Lehull a lepel a magyar kultúra 50 arcáról a Fidelio kiadványában.

 

A honi médiapiacon egyedülálló kiadvánnyal jelentkezett a Fidelio szerkesztősége – immáron másodszor. Először 2017-ben jelent meg a KULT50 – A kultúra 50 arca című, könyvként is felfogható elegáns magazin, melyben a magyar kulturális élet meghatározó szereplőinek portréja volt olvasható. A 2018-as kiadványban 50 újabb jelentős személyiség kap helyet. Ők azok, akik az elmúlt egy–másfél évben jelentőset alkottak, akikre napjainkban érdemes odafigyelni. Akik a színház, az irodalom, a zenés színház, a tánc, a klasszikus zene, a képzőművészet, a jazz, a folkzene világában művészetükkel felhívták magukra a figyelmet, akik hatással voltak a magyar kulturális életre, sőt alkalmanként a nemzetközire is. Akiknek érdemes a munkásságára, a szavára odafigyelni, mert trendteremtővé váltak, nevük pedig az elmúlt időszakban branddé érett.

 

A KULT50 nem ranglista, nem életműdíjat osztó kiadvány, és nem a tisztségük, beosztásuk révén legbefolyásosabb művészeket kívánja bemutatni, hanem azokat az alkotókat, akik maradandó értéket teremtettek. Akik miatt érdemes könyvet venni a kezünkbe, akikért érdemes színházjegyet váltanunk, akiket érdemes koncerten meghallgatnunk. Az első körben ötszáz alkotó neve vetődött fel olvasóktól, intézmények képviselőitől, újságíróktól, majd a végső névsort szakmai zsűri állította össze, melynek tagjai Stuber Andrea, Veiszer Alinda, Winkler Nóra, László Ferenc, Fáy Miklós, Réz András és Zipernovszky Kornél voltak.

 

Közülük többen is ott voltak A KULT 50 sajtóbemutatóján, 2018. június 7-én, a Rózsavölgyi Szalonban, ahol Molnár Barbara, a kiadvány főszerkesztője maga mellé invitált négy alkotót az ötvenből: Tenki Réka színművészt, Parti Nagy Lajos írót, Ragályi Elemér operatőrt és Vajda Gergely karmestert. Parti Nagy Lajos azt hangsúlyozta, hogy a nyelvmágus jelzőt a piac találta ki számára, ő nem küzdött azért, hogy így váljon branddé. Ragályi Elemér is azt emelte ki, hogy ő az évtizedek alatt csak végezte a dolgát, Magyarországon is, Hollywoodban is. Talán munkája eredményességét, hatásosságát jelenti, hogy trenddé vált, de soha nem volt ez a célja. Tenki Réka, a fiatal színésznemzedék tagja berlini tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. Ő magyar színésztehetségként vett részt a Shooting Star elnevezésű programban, és azt látta, hogy míg ő saját maga szervezi életét, munkáját, addig valóságos csapat dolgozik nyugati kortársai mellett, hogy nekik kizárólag a színészettel kelljen foglalkozniuk. A munkaszervezés, a kommunikáció, a brandépítés már a csapatra tartozik.

 

Molnár Barbara KULT50-be írt előszavának gondolatai jól illenek az elhangzottakhoz: „Trendhez néha elég a szerencse. Igazi márkává válni – ehhez azért sokkal több kell. Önazonosság, rengeteg munka, tehetség, és nyilván itt is szükséges a nem kevés szerencse. Akik ebben a lapban szerepelnek, nem félnek új irányokat kipróbálni, akár szembemenni az árral, őrült sok munkát végezni, és végigolvasva az idei kiadványt, láthatjuk, ez a munka lehet nyúlfarknyi kávézóban, ahol ismeretlen képzőművészek válhatnak ismertté, önerőből működő közösségi terekben, magánszínházakban, és persze minden egyes könyvlapon, koncerten, színpadon, mozivásznon, műhelyekben, a háttérben és a rivaldafényben.”

 

See Also

A kiadványban az ötven művészt bemutató portré mellett a magyar kultúrával foglalkozó elemző, olvasmányos írások, interjúk is olvashatók. Például egy interjú Nyáry Krisztián irodalomtörténésszel, aki a papíralapú könyv létjogosultságáról szól, Csányi Vilmos etológus a kultúra evolúciójáról beszél, Réz András esztéta pedig a mozi jövőjéről fejti ki gondolatait. De emellett szó esik a gasztronómiai forradalomról, a kibontakozó kávékultúráról is.

 

Íme a 2018. évi KULT50 tagjai:

Ágh Márton látványtervező, Barabás Lőrinc trombitaművész, zeneszerző, Baráth Emőke énekes, Birkás Ákos festőművész, Bodor Johanna táncművész, koreográfus, Boldoczky Gábor trombitaművész, Bödőcs Tibor író, humorista, Bucsi Réka animációs filmkészítő, Fekete Ádám színész, dramaturg, író, Fischer Ádám karmester, Fischl Mónika színművész, énekes, Gadó Gábor gitárművész, Gergye Krisztián táncművész, koreográfus, Gimesi Dóra író, dramaturg, Gyöngyösi Levente zeneszerző, Háy János író, költő, Hernádi Judit színművész, ifj. Vidnyánszky Attila színművész, Jordán Adél színművész, Juronics Tamás táncművész, koreográfus, Kelemen Barnabás hegedűművész, Keresztes Zsófi szobrász, Keserü Ilona festőművész, Korniss Péter fotóművész, Kostyál Márk rendező, László Boldizsár énekes, László Zsolt színművész, Magyarosi Éva képzőművész, animációs rendező, Oltai Kata kurátor, Parti Nagy Lajos költő, író, Peer Krisztián költő, író, Perényi Miklós csellóművész, Ragályi Elemér operatőr, Somogyi Hajnalka kurátor, Szabó T. Anna költő, író, Szécsi Noémi író, Székely Kriszta rendező, Szemenyei János színművész, Szikszai Rémusz színművész, Szirtes Edina Mókus énekes, dalszerző, zeneszerző, Tasnádi István író, forgatókönyvíró, Tenki Réka színművész, Tompa Andrea író, Tóth Krisztina költő, író, Tóth Viktor szaxofonos, zeneszerző, Török Ferenc filmrendező, Vajda Gergely zeneszerző, karmester, Várjon Dénes zongoraművész, Vilmányi Benett színművész, Vranik Roland filmrendező.

 

 

© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére