Most olvasott
Közösségi irodák

Közösségi irodák

Itt a legújabb trend: egyszerre kényelmes alkotó- és munkahely – vendéglátással!

Külföldön gyakran a legnevesebb cégek is inkább közösségi irodát bérelnek, mint hogy többemeletes irodaházat építtessenek maguknak, vagy vegyenek tartós bérbe, főleg, ha csak néhány évnyi, hónapnyi megbízást kell teljesíteniük. Kisebb vállalkozások munkatársai, egyéni vállalkozók számára is hasznos lehet egy ilyen kis közösségi tér, ha nem akarnak otthon, családjukat zavarva dolgozni, vagy nem szeretnék, hogy hozzátartozóik hátráltassák őket munka közben.  

Némi fáziskéséssel, de Magyarországon is megjelentek ezek a közösségi munkahelyek, melyek vendéglátással egybekötve igyekeznek kiszolgálni dolgozó vendégkörüket.

Ma már több mint egy tucat közösségi iroda található Budapesten. Mindegyik egyedi arculatú: van, amelyiket kiváló közlekedési megközelíthetősége, másokat az impozáns, szecessziós épület, vagy a kellemes étel-ital választék miatt érdemes választani. A legnagyobbak – mint a Ferenciek terén lévő, nemzetközi lánctag Impact Hub, amelyet 2016-ban az Év Közösségi Irodájának választottak – számos rendezvénynek is otthont adnak: workshopok, meetingek is zajlanak itt, vagy éppen karácsonyi partik, díjátadók. Ilyenkor a rendezvényt szervező cégek a cateringgel többnyire megbíznak egy divatos és modern kínálatáról már ismert partiszervizt, mely nem a szokásos műanyag poharas, eggyenszendvicses választékot kínálja, hanem házi szörpöket, bio, vega és vegán harapnivalókat, friss, nem gyári mártogatósokat. 

Az enteriőr általában nagyon modern, többnyire loft jellegű, olykor feltűnik a lomtalanítós irányzat, és akad olyan hely is, ahol a színes bútorokat híres tervezők alkották meg. Mindegyik közösségi iroda másban jó: az egyik kiváló ergonomikus fotellel várja „dolgozóit”, akad, ahol a biciklik tárolásáról is gondoskodnak, megint más kedvezményes bérletakciót hirdet, vagy garantálja, hogy saját, önálló asztalt ad, ha netán törzsvendégként térsz vissza. 

S hogy miként működik egy ilyen vállalkozás? A tabáni, nemrég nyílt UrbanFoodban, aki dolgozni akar laptopján, vagy akár csak tárgyalni egy üzletféllel, csendes körülmények között teheti. Óradíjat fizet, melynek fejében korlátlanul fogyaszthat italokat. Nem alkohol, hanem kávé, tea, ásványvíz, üdítőital vagy egy-egy szem gyümölcs fér bele a vendéglátásba. Lehet vásárolni helyben készült friss szendvicseket is. Az enteriőr itt is afféle „ipari”: a neonfeliratok, a mennyezetről lelógó, mozgatható lámpák, a hatalmas, értekezletre alkalmas munkaasztalok mind erre utalnak.

A főváros I. kerületében persze magasak az önkormányzati bérleti díjak, ám mivel itt nem szolgálnak fel alkoholt, és kora délután zárnak, méltányosabb tarifával vehették ki a helyiséget, és a közösségi irodát is kedvező áron lehet bérbe venni – tudjuk meg Rátz Balázs üzletvezetőtől. A nyitás óta számos termékbemutatónak, meetingnek, workshopnak adott helyet az UrbanFood. Van igény a szendvicseikre is.

Bő egy évszázada még híressé vált kávéházakban alkottak az írók és más szellemi szabadfoglalkozásúak. A mai kávézókban, gyorséttermekben erre kevésbé van mód, hiszen nagy a zaj, és annak sem örülnek a vendéglátók, ha valaki órákig üldögél egy asztalnál a laptopja mellett, egyetlen cappuccinót fogyasztva.

Van tehát igény e közösségi munkaterekre, így várható, hogy a jövőben továbbiak is nyílnak, szerte az országban.

© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére