Most olvasott
Közös időnk ’89–90, a virtuális történelmi tárlat

Közös időnk ’89–90, a virtuális történelmi tárlat

Összetett, kombinált élményt adó történeti kiállítás, amelyben egymás mellett megfér a történész objektív, a visszaemlékező szubjektív és egy képregényíró fiktív elbeszélése – így ajánlja a Magyar Nemzeti Múzeum Közös időnk ’89–90 című kiállítását, amely a múzeumok világnapján, 2020. május 18-án nyílt meg.

Az intézmény hangsúlyozza: nem a 2020 februárjában megnyílt, mindössze néhány hétig látható tárlatát „virtualizálta”, hanem újjávarázsolta. Például: az MNM Esztergomi Vármúzeumának nagytermének elektronikus falai között rendezi meg, a helyszínváltozással is jelezve, hogy a két kiállítás nem ugyanaz, a virtuális és az analóg tér másfajta befogadói élményt jelent. A hangzó és olvasható szövegek, fényképek, dokumentumok, műtárgyfotók, videók, animációk és az analóg térben tartott kiállítás képregényfolyama komplex élményt kínál a monitorok előtt ülve, a karosszékből is.

A tárlat döntően a több mint ötven felajánló által ajándékozott tárgyi anyagra épül, a múzeum saját, 1989-re reflektáló gyűjteményi darabjai csupán kiegészítik ezeket. 2019 év elején a Nemzeti Múzeum ugyanis felhívást tett közzé, amelyben arra kérte az embereket, osszák meg korabeli történeteiket, illetve tárgyi emlékeiket. Az év során a múzeumban folyamatosan gyűltek a tárgyak, fényképek, plakátok, iratok,  miközben több tucatnyi, különféle programot is szerveztek a Közös időnk projekt köré. A virtuális kiállítás így közösségi összefogás eredménye. A múzeum munkatársai a világjárvány idején home office-ban programoztak, szöveget mondtak fel, képeket szerkesztettek, virtuális teret installáltak, így született meg a sajátos kiállítás, mely itt tekinthető meg!

 

© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére