Most olvasott
Kinek adjuk adónk 1 százalékát?

Kinek adjuk adónk 1 százalékát?

Az emberek szívesen ajánlják fel adójuk 1százalékát civil szervezeteknek, de fontos a visszajelzés a pénz felhasználásáról – derül ki a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány online 1050 fős, Google űrlaprendszerén keresztül végzett felméréséből.  A válaszadók 73 százaléka döntött úgy 2020-ban, hogy adója 1 százalékát felajánlja valamilyen szervezetnek vagy alapítványnak.

Akik nem tervezik, főleg arra hivatkoznak, nem hisznek abban, hogy az összeg valóban célba ér. Néhányan úgy gondolják, hogy mivel kis összegről van szó, úgysem segítene a civil szervezeteknek, de sokan el is feledkeznek arról, hogy szabadon rendelkezhetnek adójuk e részéről – olvasható ki e felmérésből.

A többség (72 százalék) azért ajánlotta/ajánlja fel adója 1 százalékát, mert úgy érzi, hogy ezzel segíteni tud másokon. A felajánlással élők elsöprő többségének pozitív élményt jelent a felajánlás, a válaszadók 91 százaléka még sosem bánta meg, hogy valamelyik alapítványnak nyújtotta az összeget.

Bár az eredmények összességében nem mutattak nagy eltéréseket nemre és korra vonatkozóan, érdekesség: a válaszadók közül a 36 év feletti férfiak 24 százaléka utánanéz, hogy az általa kiválasztott szervezet mit vásárolt a felajánlott pénzből. A fiatalabb korosztályról ez nem mondható el, a 18–35 éves férfiak 15 százaléka követi nyomon, hogy mire használták fel a felajánlását. A nők körében mind az idősebb, mind a fiatalabb korosztály kevésbé érdeklődik az iránt, hogy mire költik adójuk 1 százalékát a kedvezményezettek.

 

A felmérés szerint a válaszadók 35 százaléka minden évben ugyanannak a civil szervezetnek segít adójával, negyedük általában egy-egy terület vagy téma kapcsán választ szervezetet.  29 százaléknál változó, hogy kinek adja az összeget, 11 százalék pedig minden évben szándékosan másnak ajánlja fel.

A felmérést kitöltők 72 százaléka az egészségügyben tevékenykedő civil szervezetnek ajánlja fel az 1 százalékot, 14 százalék az állatvédelemmel, 6 százalék pedig az oktatással kapcsolatos szervezetnek adja az összeget. A felajánlással kapcsolatos hirdetések, reklámok és cikkek az adományozók háromnegyedét nem befolyásolja.

(Kiemelt kép: Pixabay)

 

 

© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére