Most olvasott
Kia e-Niro: 455 kilométeres hatótávval!

Kia e-Niro: 455 kilométeres hatótávval!

2019 szeptemberétől indul az előrendelés, 2020 elejétől vehetők át Magyarországon az első teljesen elektromos Nirók.

 

Egyetlen töltéssel 455 kilométer megtételére képes a Kia Niro tisztán elektromos hajtású változata, az EV, mely városban akár 615 kilométert is képes megtenni újabb töltés nélkül. Ezzel büszkélkedhettek a Kia magyarországi képviselői, amikor 2019. július elején, Európában az elsők között mutathatták be a járművet a honi sajtó képviselőinek Máriavölgyben, a Pannónia Golf & Country Clubban.

 

204 lóerős motor és 64 kWh akku jellemzi az új elektromos autó nagyobb változatát. Mert a Niro teljesen elektromos hajtáslánccal két változatban készül. a kisebbet 38,2 kWh akkuval és 136 lóerős motorral gyártják, ez a járgány a gyári adatok szerint 289 kilométeres hatótávú.

A 2700 milliméteres tengelytávnak köszönhetően tágas lábterek várják az utazót. A karosszéria 1805 mm széles és 1560 mm magas, így a váll- és a fejtér elöl is, hátul is egyformán tágas. A SUV 4375 mm hosszú, csomagtere 451 literes.

 

A teljesen elektromos Niro mérete így 20 milliméterrel hosszabb és 25 milliméterrel magasabb, mint plug-in hybrid testvére.

Sztenderd Type2-es és CCS csatlakozóval rendelkezik, villámtöltéssel 42 perc alatt lehet elérni 20 százalékról a 80 százalékos töltöttséget. Fedélzeti töltőn keresztül 5 óra 30 perc a feltöltési idő 80 százalékra.

Ami a belsőt illeti, a sebességváltó karjának helyét irányváltó gomb vette át (a Kia autók között elsőként). A műszerpult középső részén 7 colos (17,78 cm-es) képernyő nyújt eligazodást: elérhetők rajta a legközelebbi töltőpontok is, és nyomon követhető az autó akkumulátorának állapota: folyamatosan látható a hátralévő hatótáv. A vezető előtti műszeregység is 7 colos, színes LCD-kijelző. A műszerfal tetején LED-ek jelzik a töltést és azt is, ha a telep teljesen feltöltődött, így kívülről az autóba pillantva is láthatjuk, hol tart a folyamat. Belül hatféle belső hangulatfény között válogathatunk.

 

Az ötletesen Robert de Niro hollywoodi színészóriás által reklámozott, teljesen elektromos Niro iránt akkora az érdeklődés, hogy Nyugat-Európában már eladták a 2019-es, egész évre tervezett gyártást, így már csak a jövő észtendőre fogadnak el előrendelést. A magyarországi rendeléseket is csak 2020 első negyedévére tudják vállalni.

Az újságírók Máriavölgyben tesztvezetésen is kipróbálhatták az e-Nirót, mely nem okozott csalódást. Remekül gyorsul – a gyári adatok szerint az erősebbik akkus változat 7,8 másodperc alatt képes elérni a 100 km/órát. Kényelmes a Start/Stop gomb és az irányváltó gomb, a tolatókamera, a sávtartó asszisztens, az adaptív sebességtartó tempomat, a vezetéknélküli telefontöltő, a navigációs rendszer. És még hosszasan sorolhatnánk.

Magánszemélyek Magyarországon 2019 szeptember elejétől jelentkezhetnek tesztvezetésre, szeptember közepétől pedig előleggel meg is rendelhetik 2020-ra az e-Nirót. A másfél millió forintos állami támogatást beszámítva a kisebbik akkuval 9 799 000 forinttól indul az e-Niro ára, a 455 kilométer hatótávú pedig 11 349 000 forinttól.

© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére