Most olvasott
Karácsonyi költési kedv Budapesten és Bécsben

Karácsonyi költési kedv Budapesten és Bécsben

Budapesten 10–50 ezer forintért, Bécsben 350 euróért vásárolnak ajándékot az emberek.

 

Egy átlagos magyar internetező karácsonyra elsősorban a szűk családi körnek vásárol ajándékot, 10–50 ezer forint értékben, és csupán néhány héttel az ünnep előtt. A Jófogás 2019 novemberében, csaknem 11 ezer ember részvételével elvégzett online felmérése szerint csaknem minden második ajándékozó plázákban és üzletekben szerzi be a fa alá szánt meglepetéseket, igaz, már egyre népszerűbb az online vásárlás is. Ez utóbbi lehetőséget a válaszadók 30 százaléka jelölte meg. Az eredményekből az is kiderül, hogy leginkább a 21 és 50 év közöttiek keresik fel e célból a különféle webshopokat.

(Grafika: Jófogás.hu)

Bár a legtöbben 10 és 50 ezer forint között költenek karácsony előtt, minden tizedik válaszadó akár 200 ezer forintnál is többért hajlandó ajándékokat vásárolni. A megkérdezettek 61 százaléka elsősorban a szűk családi kört ajándékozza meg. Érdekesség, hogy a barátok megelőzik a tágabb családot. A Jófogás felhasználóinak 15 százaléka viszont egyáltalán nem szokott karácsonykor ajándékozni.

Ugyan a válaszadók csaknem fele a karácsony előtti néhány hétben rohamozza meg a boltokat, 18 százalékuk már korábban, akár októberben is megkezdi az ajándékok beszerzését.

Újdonság, hogy a válaszadók majdnem fele karácsonykor már nagyon is fontosnak tartja a környezetvédelmet, és odafigyel, hogy ilyenkor se terhelje jobban a környezetet. Ötöde idén először szeretne erre jobban odafigyelni. A környezettudatos gondolkodás a karácsonyi ajándékok típusát tekintve is megjelenik: a Jófogás-felhasználók több mint egyharmada például szívesen vásárolna használt terméket karácsonyi ajándéknak. Ők leginkább a 16 és 35 év közötti válaszadók közül kerülnek ki.

 

Bécs: újabb erős szezon  

A tavalyihoz hasonló, erős karácsonyi szezonra számítanak az osztrák főváros kereskedői, akik összesen 335 millió eurós forgalmat várnak az ünneptől.

A Bécsi Gazdasági Kamara megbízásából készített felmérés szerint 2019-ben 10-ből 9, vagyis nagyjából másfél millió bécsi vásárol karácsonyi ajándékot szeretteinek. Erre a célra átlagosan 350 eurót szánnak, melyből nyolc–kilenc ajándékra is futja. A legbőkezűbbek a 40–59 év közöttiek, akik átlagosan 400 eurót költenek ajándékokra.

See Also

(Fotó: © PID/Jobst)

)Az ajándéklista legtetején a könyv szerepel 48 százalékkal, amit az ajándékutalvány (38 százalék) és a ruhanemű (34 százalék) követ. Népszerű ajándék a játék (33 százalék), a kozmetikum (27 százalék) és az élvezeti cikk (26 százalék).

A bécsiek csaknem felének az ajándékozás szervesen hozzátartozik a karácsonyhoz. Éppen ezért 19 százalékuk már októberben, sőt még korábban elkezdte beszerezni az ajándékokat, míg az utolsó pillanatra 37 százalékuk hagyja a vásárlást. A legfiatalabbak, a 15–29 évesek előszeretettel vásárolnak online áruházakban, a többiek csupán egy-két ajándékot szereznek be az interneten. A bécsiek kétharmada az ajándékvásárlás előtt a neten is körülnéz, hogy felmérje a kínálatot és az árakat.

 

 

© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére