Most olvasott
Itt a regényalapú online nyelvtanulás

Itt a regényalapú online nyelvtanulás

Az élményszerű nyelvoktatás követeinek újfajta módszere.

 

Két tapasztalt, magyar anyanyelvű angoltanár újfajta megoldást kínál a nyelvet tanulók számára: kifejlesztették az első regény alapú online nyelvtanfolyamot, melynek a Levelty Books nevet adták. Szabó Kisanna és Gönczy Edit az élményszerű nyelvoktatás híveiként igyekeztek megoldást találni arra, hogy segítsék a nyelvtanulókat céljaik elérésében, miközben folyamatosan szinten tartják motivációjukat.

A Levelty Books valójában egy olyan angol folytatásos regény, melynek végére érve az olvasónak észrevétlenül okosabb és kifinomultabb lesz az olvasási és megértési szintje. A regényt és a vállalkozást az alkotók 2018 januárjában mutatták be Budapesten.

„A regény minden fejezete egy-egy nyelvtani esetre koncentrál, melyet elmagyarázunk és gyakorló feladatokat is adunk hozzá. A tanuló így nem a tanulásra koncentrál, hanem a sztorira, miközben a tudás automatikusan beépül” – hangsúlyozza Szabó Kisanna.

A jelentkező tanuló tudásszintjének megfelelő regényt elektronikus formában, online felületen, fejezetenként lehet olvasni. A lényeg az élvezetért való olvasásban rejlik, s az ismeretlen szavak jelentését egyetlen gombnyomással meg lehet nézni. Minden fejezet egy-egy nyelvtani problémára helyezi a hangsúlyt. Ehhez érthető és szintén olvasmányos magyarázat tartozik, kapcsolódó feladatokkal. A fejezeteket (leckéket) folyamatosan kapja a tanuló, csakúgy, mintha nyelvtanfolyamra járna. Emellett a tanároktól rendszeres e-maileket, motiváló leveleket kap, amelyekben megmutatják számára, hogyan dolgozza fel a tananyagot úgy, hogy maradandó és egyben élvezetes legyen a tanulása.

A teljes audiobook mp3 formátumban anyanyelvi színész előadásában hallgatható. A hétköznapi beszédben jól használható szövegrészeket a tanuló videón is megkapja. A tanfolyam végén a könyv igényesen kivitelezett nyomdai változatban is megérkezik a diákhoz.

Gönczy Edit és Szabó Kisanna korábban vizsgálták a magyarok nyelvtanulási szokását és eredményességét. Ebből kiderült, hogy a megkérdezettek több mint fele minimum öt éve tanul angolul, 42,5 százalékuk legalább tíz éve. Ennyi időnek elegendőnek kellene lennie, hogy az ember magabiztosan elsajátítson egy idegen nyelvet, a tapasztalatok azonban ezt nem igazolják. A legtöbben csaknem egy évtizednyi tanulás után is csak alap- vagy középfok közé teszik nyelvi szintjüket. A válaszadók szerint a kiváló szóbeli kommunikáció kétszer olyan fontos a gyakorlatban, mint az írásbeli, ennek ellenére a magyarok legnagyobb biztonsággal csak bemutatkozni mernek, legtöbbjüknek az élő beszéd megértése is gondot okoz. Pedig négy év alatt, megfelelő módszertannal, bármely idegennyelv elsajátítható lehetne.

A szakemberek úgy látják, hogy a nyelvtanulás során a legnagyobb gondot az okozza, hogy a tanulók a magolást és a nyelvtankönyveket unalmasnak tartják, a hosszadalmas folyamat és eredménytelenség után pedig már el sem tudják képzelni, hogy egyszer magabiztos nyelvhasználók lesznek. A kellő motiváció hiánya miatt a tanulók nehéznek vagy szinte elérhetetlennek érzik, hogy valaha is magabiztos nyelvhasználók legyenek.

További részletek: https://leveltybooks.com/

© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére