Most olvasott
IT-biztonság: mire vigyázzunk az ünnepnapokon?

IT-biztonság: mire vigyázzunk az ünnepnapokon?

Az ünnepek közeledtével, és a karácsonyi, újévi pihenőnapok idején különösen figyeljünk adataink biztonságára!

M i t  n e  t e g y ü n k ?

– Bármekkora is az öröm és az izgalom az ünnepi utazások miatt, a közösségi médiában ezt ne osszuk meg! Ha közzétesszük, hogy éppen elutaztunk, ez az információ felhasználható egy betörés megtervezésére és kivitelezésére.

– Ne osszunk meg a közösségi médiában repülőjegyeket ábrázoló fényképeket, lehetőleg ne posztoljuk ki az üdülés legszebb pillanatairól készült fotókat, lehetőleg csak akkor, ha már hazaérkeztünk.

– Miután nyilvános helyen befejeztük a netezést, ne felejtsük el törölni azokat a hálózatokat, amelyekhez csatlakoztunk, hogy elkerüljük a későbbi automatikus csatlakozást, és a támadásokat! Ne felejtsük el kikapcsolni a Bluetooth-t és a wifit, ha már nem használjuk őket!

– Jó néhány nyilvános wifihálózat megköveteli, hogy megosszuk e-mail-címünket és személyes adatainkat, mielőtt engedélyeznék csatlakozásunkat az internethez. Lehetőleg ne osszuk meg valós adatainkat, és ne adjuk meg mindennapi e-mail-címünket! Hozzunk létre egy „eldobható”, azaz nemigen használt email-címet, csak az ilyen esetekre! Így a fő e-mail-címünk, és érzékeny adataink nagyobb biztonságban maradnak.

Vírusvédelem

A vírusvédelmi-szakértő ESET hazai forgalmazójának, a Sicontact Kft.-nek felmérése szerint Magyarországon a 18–59 év közötti lakosság háromnegyede használ vírusirtót számítógépén vagy okoseszközén, míg 18 százaléka egyáltalán nem vesz igénybe ilyen programot. 35 százalékuk vált már valamiféle vírustámadás áldozatává: sokaknak csak kéretlen felugró reklámablakok és weboldalak jelentek meg, de az áldozatok csaknem felének vírustámadás miatt nem indult el az eszköze, illetve minden ötödik áldozat nevében már küldtek vírusok kéretlen üzeneteket.

M i t  t e g y ü n k ?

– Korlátozzuk digitális eszközeinkhez a fizikai hozzáférést. Minden elektronikus eszközünkön állítsunk be PIN-kódot, jelszót, biometrikus azonosítást vagy feloldási mintát. Azonban legyünk tisztában azzal, hogy a feloldási minta könnyen kitalálható, tehát a biztonságos jelszó vagy az ujjlenyomatunk jobb megoldás.

– Ha lehetséges, telepítsünk biztonsági megoldást is. A fejlettebbek (mint amilyen például az ESET Mobile Security for Android) a hatékony vírusvédelem mellett lehetővé teszik az eszköz távoli kezelését, lopás vagy elvesztés esetén a készülék megtalálását, riasztások aktiválását és a távolból történő törlést is.

– Sok esetben a készülékeken lévő adatok jelentik számunkra a legnagyobb értéket. Utazás közben próbáljuk az összes elektronikus eszközünket magunknál tartani a zsebünkben vagy a kézipoggyászban.

Táskában maradhat laptopunk a budapesti repülőtéren

2019 október végétől a laptopok és a mobiltelefonnál nagyobb elektronikai eszközök (tabletek, fényképezőgépek) is a csomagban maradhatnak az átvilágítás során a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, nem kell azokat is tálcára helyezni. Az új rendszer tovább könnyítheti az utasok áthaladását, és csökkenhet az átvilágítás előtt a várakozási idő is, emellett nem fordulhat elő többet, hogy a nagy kavarodásban véletlenül elhagyjuk digitális berendezéseinket. Az eljárás újnak számít az európai repülőterek életében, eddig csupán néhány helyen vezették be.

– Ha lehet, titkosítsuk adathordozóinkat!

– Legyünk óvatosak az USB-töltőhelyeken, így repülőtereken és más nyilvános helyeken! A feltört töltőportokon keresztül rosszindulatú adatlopó szoftverek és kártevők települhetnek az eszközeinkre.

– Ha nyílt wifihálózatokat használunk nyilvános helyeken (például éttermekben, kávézókban, szálláshelyeken, akkor az adataink védelme érdekében használjunk VPN-szolgáltatást. Ezek egy része ingyenes, de ami a legfontosabb, növelhetik adataink biztonságát az adatátvitel pillanatában. Szerencsére megfizethetők a fizetős VPN-szolgáltatások, melyek sebessége sokkal gyorsabb az ingyenes, változatokénál. (Ilyenek például az ExpressVPN, a Nord VPN, a SurfSharkNet).

– Mindig használjuk az ún. kétfaktoros hitelesítést (2FA), mert az hatékonyan növeli fiókjaink és adataink biztonságát!

– Rendszeresen ellenőrizzük bankszámláinkat és közösségi oldalainkat, hogy megbizonyosodjunk, nincs-e szokatlan tevékenység. Ha bármi gyanúsat észlelünk, azonnal változtassuk meg bejelentkezési adatainkat! Az ilyen adatok kezelésének legjobb módja egy olyan eszköz, amely erős és egyedi jelszavakat hoz létre minden fiókhoz. (Ilyen például az ESET Password Manager is.)

– Védjük online-vásárlásainkat! Ha lehet, bankkártya helyett hitelkártyát vagy virtuális bankkártyát használjunk! Ha bankkártyánk adatait ellopják, fennáll a veszély, hogy hirtelen egy üres bankszámlával találjuk szembe magunkat. Jó megoldás, ha minden pénzmozgásról bankunktól sms-értesítést kérünk, így azonnal feltűnhet, ha gyanús tranzakciót indítanak a nevünkben.

– Legyünk óvatosak, mikor ATM-ből veszünk fel pénzt! Ellenőrizzük, hogy a kártyaolvasónak nincsenek-e laza vagy könnyen eltávolítható részei! Ezek gyanúsak, kamerát rejthetnek vagy eltömítik a pénzkiadó-nyílást! A legbiztonságosabb ATM a bank ügyfélterében lévő automata.

– Netes információküldés előtt ellenőrizzük, hogy a kapcsolat titkosítva van-e https-sel. Ezt könnyű felismerni, mert általában egy lakatszimbólum jelzi a meglátogatott website URL-címe előtt, hogy biztonságban vagyunk. Ha nincs, akkor az komolytalan, illetve nem elég biztonságos webshop, webhely.

– Az utazók IT-támadások gyakori célpontjai, mert a kiberbűnözők tudják, hogy az útra kelők online keresik a legjobb ajánlatokat. Célszerű ezért egy átfogó, hatékony biztonsági megoldást használni otthonra, amely többféle támadási lehetőség ellen is védelmet nyújt.

(Fotók: Pixabay)

© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére