Most olvasott
Disneyland: megnyílt a Star Wars-témapark

Disneyland: megnyílt a Star Wars-témapark

Egymilliárd dollárból épült az intergalaktikus álomvilág. Kollégánk ott volt a megnyitón.

 

A legendás főhőst alakító Harrison Ford és a rendező George Lucas nyitotta meg 2019 júniusának első hétvégéjén a Star Wars-témaparkot a kaliforniai Anaheimben. Az egymilliárd(!) dolláros befektetéssel kialakított álomvilág bizonyára sok millió látogatót vonz a jövőben Disneylandbe, szerte a világból.

 

Az ünnepélyes megnyitót az 1977-es bemutató jubileumára időzítették. A nagy izgalommal várt új témapark nem kevesebbet ígért, mint az immár nyolcrészesre bővült filmeposz „reinkarnálását” a kaliforniai kisváros hatalmas Disney-parkjában.

Az intergalatikus utazásra vágyó látogatóknak sok pénzre és kellő türelemre van szüksége, mert a „nagy utazásra” egy időben máris ezrek várakoznak.

 

„Csillagváros” kivitelezése első látásra tökéletes. A város, az űrhajók, a környezet mind-mind nagyon profi munka. Olyan, mintha tényleg a Galaxis egy ismeretlen bolygóján járnánk, különleges építmények között. A hatást erősítik a birodalmi sereg itt-ott felbukkanó fehér sisakba és vértbe öltözött tagjai – vagyis minden a helyén van.

 

A tájékoztató füzet szerint az igazi nagy dobás a Falconon (eredeti nevén a Millennium Falcon) történő utazás, így érthető, hogy a látogatók jelentős része szeretne ezen részt venni. A témaparkokban megszokott kanyargós sor az épület előtt kezdődik és belül folytatódik – mintegy másfél órán át. Klausztrofóbiára hajlamosoknak egyáltalán nem ajánlott, mert a szűk, csőszerű vágatokban araszoló tömeg még a légkondicionált levegő ellenére is fullasztó. Időnként persze meg-megáll a sor egy-egy érdekesnek látszó belső helyszínen, de persze mindenki a galaktikus utazásra vágyakozik.

 

Ha türelmesek vagyunk – ez végül is bekövetkezik –, nyolcan ülhetünk be az „űrhajóba”, mely háromdimenziós kalandra indul: ütközettel, nyaktörő ugrásokkal, rázkódásokkal és fülsiketítő hanghatásokkal. Mindezt három-négy percbe sűrítve.

Valljuk meg, a kalandra éhes látogató számára ez bizony csalódás, hiszen hasonló élmény volt két évtizeddel ezelőtt a Vissza a jövőbe (Back to the Future) élményfutama a Universal Studiosban. Akkor bizony lélegzetelállítónak tűnt az utazás, olyannyira, hogy a kevésbé edzett látogatók bizony visszarettentek az ismétléstől. A bátor „űrutazók” viszont nagyon is élvezték a remek kalandot. Itt sajnos ennek nyoma sincs, és érthetetlen, hogy a döbbenetes számítógépes grafika, vagy a 3D-s, esetleg 4D-s animáció miért nem volt képes minőségben új szintet elérni a Star Wars esetében.

 

A Falcon-utazás mellett még három, főleg gyermekeknek szánt produkció található e témaparkban. Az egyikben mindenki elkészítheti saját lézerkardját – lásd Jedi! A másikban egy olyan droidépítő műhelybe látogathatunk, ahol a számunkra legszimpatikusabb vagy leghasznosabb droidot építhetjük meg. A harmadik helyszín lehet idővel a legnépszerűbb: itt intergalaktikus gasztrotúrát tehetnek a látogatók megkóstolva a világegyetem legjobb kajáit.

See Also

És hogy mi lehet a szülőknek talán a legkevésbé vágyott rész? Nos, a galaktikus shop, mert az aztán igazán pénztárcagyilkos. Kapható itt minden, ami gyermeknek és felnőttnek kedves a filmekből, ám minden horrorisztikus áron. A legolcsóbb a Star Wars-bögre, mely 25 dollárt kóstál, a legdrágább a teljes harci öltözet, potom 8000 dollárért. Sisakot, zubbonyt, övet természetesen külön-külön is árulnak.

A csábítás nagy, a síró gyereknek pedig mindenképpen kell venni valamilyen emléket. Úgyhogy a shop is tuti befektetésnek számít.

(Fotók: Szakonyi Péter)

 

 

 

 

 

© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére