Most olvasott
Illathangoló: aromaterápia télen

Illathangoló: aromaterápia télen

Évezredek óta ismerjük az illatok testet és lelket befolyásoló hatását.

 

Az illóolajakat párologtató aromalámpák, mécsesek, nemcsak meghitt hangulatot varázsolnak otthonunkba a szürke téli estéken, hanem erősítik a szervezet ellenállóképességét is!

Az illóolajak használata ugyanolyan elterjedt volt az ókori Görögországban, mint Egyiptomban. A császári Rómában pedig egyenesen a mértéktelen illatosítás volt a jellemző: a jómódú polgárok minden egyes testrészüket más-más illattal kényeztették bőrüket mentalevelekkel, kakukkfűvel, rozmaringgal, illatos olajokkal dörzsölték.

Az illatszerkészítés sokáig a gyógyászathoz tartozott, külsőleg és belsőleg egyaránt alkalmazták alapanyagait. Napjainkra, az aromaterápia reneszánszával, ismét felfedezték a természet jótékony ajándékát.

Ki ne emlékezne illatokra, melyek a gyermekkort idézik fel: házi sütemény, a mama kölnije, frissen mosott ágynemű, a csillogó díszbe öltöztetett karácsonyfa illata kellemes érzéseket csalogatnak elő. Minden időszakhoz más-más illatok tartoznak: a tél az illatok egész tárházát hordozza.

Édesszájúaknak az egyik legkellemesebb aromát a sütemények fűszeres illata jelenti: cseppentsünk az illatmécsesbe (vízbe!) néhány csepp fahéj-, narancs- és szegfűszeg olajat! Kevés szantálfaolaj hozzáadásával még meghittebb hangulatot teremthetünk.
Az orientális illatok kedvelőinek citrom-, fenyőtömjén- és mirha olajának keverékét érdemes kipróbálni.
A hagyománytisztelők tetszését biztosan elnyeri a fahéj, a mandarin-, a szerecsendió és a gyömbér olajának keveréke, amely az ünnepi ételsor illatait idézi.

A hangulatos fahéj-, citrom- és gyömbérolajkeverék párologtatása a megfázás, influenza utáni lábadozást is elősegíti, ha pedig kimerültek vagyunk, segít feltöltődni a bergamott, a rozmaring és a gyömbér.

Kísérletezzünk kedvünkre, készítsük el saját illatkeverékünket! Az orrunk nem csal meg: amit kellemes illatúnak érzünk, az biztos, hogy jót is fog tenni!

 

A téli illatok gyógyhatásai:

Fenyő: légzőszervi fertőzésekre, fájdalomcsillapításra, máj-és vese tisztulására.

Gyömbér: másnaposságra, immunrendszer erősítésére, fájdalomcsillapításra.

See Also

Mirha: ízületekre, fertőzésekre, gombákra, immunrendszerre.

Narancs: influenzára, gyomorra, lázcsillapításra, vérnyomás-csökkentésre.

Bergamott: fáradságra, stresszre, megfázásokra.

Szantál: fertőzésekre, gyomorra, immunrendszerre.

Fahéj: reumára, köhögésre, megfázásra, vírusok ellen.

Rozmaring: ízületi gyulladásokra, koleszterincsökkentésre, migrénre.

Bővebben lásd: Rúzs és Más

© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére