Most olvasott
Így született meg a spagetti-fagylalt

Így született meg a spagetti-fagylalt

Ma is sláger a különleges fagyi Németországban, olasz életérzéssel.

 

Vaníliafagyit krumplinyomóba? Kinek jut eszébe ekkora marhaság?

Dario Fontanellának!

Ő az, aki fél évszázada egy mannheimi fagylaltozóban kitalálja a spagetti-fagylaltot.

 

Az immár 67 éves olasz úriember (a képen) még mindig naponta bejár a családi vállalkozásként működő fagyizóba. Dario évtizedeket töltött a konyhában, és 380 fagyikreációt kevert ki. Természetesen valamennyit emulgeálószerek, színezékek és más vegyi anyagok nélkül. Az alapanyagokkal nem spórol. A jeges spagetti legfontosabb hozzávalója, a vanília Tahitiből érkezik, kilogrammja 800 euró. Cserébe vaníliafagylaltja országszerte ismert. Több Michelin-csillagos étteremnek is szállít; Berlin legpatinásabb szállodája, az Adlon is tőle rendel.

 

Dario apja, Mario az elsők között, 1931-ben, 21 évesen Hannoverben vágott bele az üzletbe. Két évvel később Mannheimbe költözött, ahol a mai napig üzemel belvárosi fagyizója. Mario ’41-ben megismerkedett Renatával. Szerelem volt első látásra. A lány német állampolgárságáról is lemondott, hogy egybekelhessenek. Abban az időben ugyanis a törvény nem engedte, hogy német nők külföldi férfiakkal házasodjanak. (A háború után visszakaphatta volna a német állampolgárságát, de nem kért belőle.) A gondok Mussolini megbuktatásával és Itália kapitulációjával kezdődtek. Az olaszok hirtelen szövetségesből „spagetti-zabálók” lettek. A Hitlerjugend legényei szétverték Mario üzletét. Fontanelláék Olaszországba menekültek. 1946-ban tértek vissza. A romok között kezdtek ismét fagyit árulni. Ugyanabban az üzletben, ahol két évvel korábban abbahagyták. Dario viszont Olaszországban maradt a nagyszülőknél, és csak a nyári szünetet töltötte Mannheimben – a szülőkkel a fagyizóban, ahol kezdetben eladóként dolgozott.

 

1969-ben Dario egy érdekes édességről mesélt az apjának, amit síelés közben, Cortina d’Ampezzoban kóstolt meg: krumplipréssel kinyomott gesztenyekrém, tejszínhabbal szervírozva. Apa és fia a saját üzletéhez igazította a gesztenyepürét: vaníliafagylaltot nyomtak ki, paradicsomszószt imitáló eperöntettel locsolták meg, és parmezánt helyettesítendő fehér csokit reszeltek rá. Megszületett a spagetti-fagylalt!

Biztosak voltak a sikerben. Még aznap egy ismerős ügyvédhez szaladtak, hogy levédessék gasztro-találmányukat. „Fiúk, ez marhaság. 200 márkába kerülne, és semmi akadálya nem lenne, hogy másnap valaki ugyanezt makaróni-fagyi néven kezdje árulni.” Így lett közkincs Fontanelláék kreációja. „Nem kellett volna az ügyvédre hallgatnunk” – mondja ma Dario… Igaza lehet. A Németországi Olasz Fagylaltosok Szövetsége szerint a spagetti-fagylalt bombaüzlet. ötven év elteltével is az egyik legnépszerűbb fagylaltkehely Németországban!

Azóta a spagetti-fagyi meghódította a világot. Árulják Ausztriában, Franciaországban, az Egyesült Államokban, Magyarországon. De Dariót különösen az teszi büszkévé, hogy az itáliai fagyizók kínálatába is bekerült. Igaz, elsősorban a turisták kedvéért. Halkan jegyzi csak meg: „Feltaláltam, de honfitársaimhoz hasonlóan igazán én sem szeretem.”

Bővebben a Könyvtacskóban!

(Fotók: Könyvtacskó)

© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére