Now Reading
Időutazás Mexikóba, Frida Kahlo édesapjával

Időutazás Mexikóba, Frida Kahlo édesapjával

A múlt század első harmadába repülhetünk vissza, ha megnézzük a Frida Kahlo édesapjának fotóiból összeállított tárlatot a Műcsarnokban.

 

Guillermo Kahlo a világ talán legtöbbször fényképezett művészének, Frida Kahlónak volt az apja. Mexikóban fotográfus ikon, akinek munkásságát a nemzetközi fotóművészet nagyra értékeli, Magyarországon viszont még kevéssé ismerik.

A Műcsarnokban 2019. június 21. és szeptember 22. között az ő különleges felvételeiből válogat a Frida országa – Guillermo Kahlo mexikói fotográfiái című kiállítás. Az 1900-as évek első három évtizedében készült fényképek izgalmas pillanatképek az ország gazdag, többféle kultúrából és tradícióból táplálkozó, sok évszázados építészeti örökségéről, másrészt az ekkoriban felívelő monumentális mexikói építkezésekről.

 

A Carl Wilhelm Kahlo Kaufmann néven, a németországi Pforzheimben született Guillermo Kahlo (1871–1941) hajón érkezett Mexikóba. 1898-ban vette feleségül Matilde Calderónt, akitől négy gyermeke született, köztük a világhírű mexikói festőnő, Frida Kahlo. Miután kiépítette rangos fotográfiai karrierjét, Mexikó kormánya 1904-ben azzal bízta meg, hogy elkészítse a nyilvános és állami felügyeletek alatt levő épületek fényképészeti leltárát.

A több mint 70 képből álló tárlat nagy része az eredeti képek reprodukciója, melyek a tekintélyes mexikói vállalkozó, Ricardo B. Salinas Pliego egyedülálló Kahlo-fotóanyagából kerültek ki. A kiállítás több személyes képet is tartalmaz, betekintést engedve Guillermo Kahlo családi környezetébe, melyek Cristina Kahlo fotóművész magángyűjteményéből származnak.

See Also

 

„Számtalan fotó megszületésének részese volt Frida is, a XX. század emblematikus festőnője, akinek művészetére formáló hatással volt édesapja fényképészműhelyének titokzatos világa, laborkamrájának rejtélyes atmoszférája, Guillermo látványkomponálási módja, képi sűrítő és absztrakciós praxisa, néhány közös országjáró utazásuk élménye, a két művész egymást segítő, bensőséges kapcsolata – fogalmaz Medve Mihály, a kiállítás kurátora. – Frida országa nem pusztán Mexikó, hanem a sokrétű apai örökség is.”

A kiállítás a Mexikói Nagykövetség támogatásával érkezett Magyarországra, karöltve a Mexikói Nemzetközi Fejlesztési Együttműködési Ügynökséggel.

© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére