Most olvasott
Fenntartható Vendéglátóhelyek

Fenntartható Vendéglátóhelyek

Jót enni és közben a környezetre is figyelni manapság már nem is olyan nehéz.

 

A 2012 óta működő Felelős Gasztrohős Alapítvány célja, hogy megmutassa mind a lakosságnak, mind a vendéglátóipari szakmának, hogy környezetbarát gasztronómiai megoldásokkal zöldebbé és egészségesebbé tehetjük étkezéseinket. Általános kampányaikból már megtudhattuk, miért fontos odafigyelni arra, hogy milyenek a Magyarországon kínált super foodok, vagy hogy egy szívószál nagyjából ötszáz év alatt bomlik le, ezért érdemes anélkül fogyasztani az italunkat. Minősített vendéglátóhelyeikkel pedig könnyebbé teszik az étteremválasztást azoknak, akik környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vesznek ebédjük, vacsorájuk elköltésekor.

 

A gasztrohősök a minősítést kétévente újítják meg, azonban a két év alatt is rendszeresen ellátogatnak a helyekre fenntarthatóság-ellenőrzéssel egybekötött ebédre vagy vacsorára, így a minőségellenőrzés adott.

Ahhoz, hogy egy vendéglátóegységből – étteremből, kávézóból – Fenntartható Vendéglátóhely legyen, hét kritériumnak kell megfelelnie.

 

A hét kritérium

1. Minimum 30 százalékban hazai alapanyagot kell használniuk.

(Ezzel segítik a hazai termelőket, s csökkentik az ökolábnyomukat, hiszen nem több száz vagy akár ezer kilométerről érkező termékekkel dolgoznak.)

2. Nem használhatnak pálmaolajat.

(Ezzel a magyar vendéglátóhely-hálózat 2017-ig már másfél Gellérthegy méretű esőerdőt óvott meg a kivágástól, égetéstől. A kávézóknál ez a kritérium nem állná meg a helyét, hiszen a pálmaolajat általában bő olajban sütéshez használják, mely egy kávézóban ritkán fordul elő. Ehelyett tőlük az az elvárás, hogy kizárólag magyar tej kerüljön az italokba.)

3. Nem hasznáhatnak polisztirol csomagolóanyagot, vagyis nyikorgós, fehér habdobozt. (Nem lehet őket újrahasznosítani, és rengeteg idő mire lebomlik. Addig pedig bekerülhet vizeinkbe vagy a szeméttelepi égetés során még több üvegházhatású gáz kerülhet a légkörbe. Csak kérésre adhatnak műanyag szívószálat.

4. Legyen az étlapon legalább két vegetáriánus fogás, kávézóknál bármilyen vega harapnivaló.

5. Használjanak legalább egy bio minősítésű alapanyagot.

6. Használjanak legalább egy környezetbarát minősítésű tisztítószert.

7. Folyamatosan törekedjenek a helyi környezetterhelés csökkentésére.

 

Miért éri meg vendégként Fenntartható Vendéglátóhelyen enni?

Amellett, hogy jót teszünk a környezetnek, szezonális, tápanyagdús ételeket fogyaszthatunk! Ráadásul akár új információkat is megtudhatunk, hiszen minden kampányhoz készülnek infografikák, melyek a gasztrohősök tagéttermeiben megtalálhatunk. Egyik 2018-as kampányukból például a pálmaolaj káros környezeti hatásáról tudhatunk meg részleteket. (Lásd: Felelős böjt a Föld tüdejéért )

 

Miért éri meg Fenntartható Vendéglátóhelynek lenni?

Részben, mert e minősítés is ösztönöz arra, hogy a vendéglátóhelyek gazdái felelősen gazdálkodjanak, gondolkodjanak környezetünk védelméért. Emellett egyre több a környezettudatosan gondolkodó vendég, akinek fogyasztását befolyásolja szemléletmódja, így az étterem, kávézó újabb vendégkörrel bővülhet. Számos beszállító pedig már 5–15 százalékos kedvezményt is kínál termékeiből és szolgáltatásaiból az e védjeggyel rendelkező vendéglátóhelyek üzemeltetői számára.

 

50 Fenntartható Vendéglátóhely

Magyarországon jelenleg 40 Fenntartható Vendéglátóhely található. Vannak köztük vegán helyek, mint például a budapesti Slow Foodiez, a Kozmosz Vegán Étterem és az Édeni Vegán is. Ha kávézni, reggelizni, vagy csak falatozni térnénk be valahova, mindezt felelősen, megtehetjük a budapesti Placc Caféban, a Pohárszékben, a Szimpla Kertben (ahol erős az éjszakai élet is, vasárnaponként pedig termelői piacot tartanak), a Smúz Caféban, a Murok Kávézó és Falatbárban, a Törökmézben vagy a HelloAnyuban. Egy kiadósabb vacsora elköltéséhez pedig a Larus éttermet, a Kőlevest, a Jardinette Kertvendéglőt, a Kéhli Vendéglőt ajánlják a gasztrohősök. Az egyre trendibb fenntarthatóság a fine-dining helyeket sem kerülte el, a KIOSK és a Babel étterem is büszkélkedhet e minősítéssel. De nemcsak a fővárosban, vidéken is egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek vendéglátósok a zöld működésre. Járjunk hát az ország bármely pontján, a Gasztrohősök segítségével nem kell feladnunk környezettudatos törekvéseinket!

 

Budapesti tagéttermek:

Fruccola Fast Casual Restaurant, Fruccola Kristóf tér, Fruccola Mom, Doblo Borbár, Marvelosa, Funky Pho, Kőleves, Szimpla Háztáji, Szimpla Kert, Pántlika Bisztró, HelloAnyu!, Murok Kávézó és Falatbár, Törökméz, Kéhli Vendéglő, Mártogatós Catering, Szimply, Prezi Bistro (munkahelyi étkezde), Kiosk, Babel, Larus Étterem, Café Smúz, Szatyor Catering, Jardinette Kertvendéglő, N’iceroll, Hilda, Placc Café, Pohárszék, Urbanfood cafe&coworking, Édeni Vegán, Kozmosz Vegán Étterem, Slow Foodiez, Púder Bárszínház, BB’z Bar&Grill, Four Bites Catering, Krak’n Town, Gettó Gulyás, Stefánia Étterem és Pizzéria, Kandalló Pub, Anyu Leves és Szendvics Bár, Csillaghegyi Megálló, Mezna (az AKG iskolai étkezdéje), La Mimosa, Dynamobake

Vidéki tagéttermek:

Hatpöttyös Étterem (Székesfehérvár), Natura Hill (Zebegény), Ízlelő Családbarát Étkezde (Szekszárd), Yes, Chef (Újkígyós), Reggeli (Pécs), Farm Inn Fogadó (Zalacsány), Almalomb (Hosszúhetény), Nana Bistro&Bar (Pécs)

Bővebben lásd  a Felelős Gasztrohős weboldalán!

 

© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére