Most olvasott
Fenntartható gasztronómia, zöldülő receptekkel

Fenntartható gasztronómia, zöldülő receptekkel

Bloggerekkel és séfekkel állította össze a Zöldülő Receptgyűjteményt a Felelős Gasztrohős Alapítvány a Fenntartható Gasztronómia Napja tiszteletére. 2016. óta június 18-án ünneplik globálisan, az Egyesült Nemzetek Szervezete kezdeményezésére e jeles napot, melyet az alapítvány Magyarországon is szeretne ismertté tenni.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO meghatározása szerint a fenntartható gasztronómia az a fajta főzésmód, melynek alkalmazáasakor odafigyelünk, honnan és hogyan érkezik az alapanyag, miként termesztették, nevelték az általunk használt növényi, állati eredetű hozzávalókat.

Környezetünk szempontjából fontos, hogy tudatosan, fenntarthatóan étkezzünk, mivel az élelmiszeripar az egyik legkörnyezetterhelőbb iparág. Az élelmiszertermelés felelős a globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás negyedéért, a mezőgazdaság pedig édesvizeink több mint kétharmadát használja.

 

A Fenntartható Gasztronómia Napja célja, hogy felhívja a figyelmet ezekre az összefüggésekre, és ösztönözze az embereket, hogy fenntarthatóbban étkezzenek.

A Felelős Gasztrohős Alapítvány egész évben azon dolgozik, hogy minél többekkel ismertesse meg az étkezés környezettudatos, és egyben ínycsiklandozó oldalát. Segítségükre van ebben az az 53 étterem és kávézó is, amely megszerezte a Fenntartható Vendéglátóhely vagy Fenntartható Kávézó címet, és példát mutatva a szakmának, környezettudatosan üzemelteti egységét.

„A vírus, a tavaszi aszály, majd az elmúlt hetek viharai, villám árvizei mind azt üzenik számunkra, hogy a klímaváltozás itt kopog az ajtónkon. Étkezésünk környezettudatosabbá tételével tehetünk a talajvédelemért, a természetes vizeink, a biológiai sokféleség megőrzésért és persze azért is, hogy még pár év múlva is ehessünk nyáron epret vagy cseresznyét. A Fenntartható Gasztronómia Napján étkezésünk környezeti hatására szeretnénk felhívni a figyelmet, és tippeket adni, hogyan tudjuk azt fenntarthatóbbá tenni” – fogalmazott Szabó Eszter, a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs vezetője.

© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére