Most olvasott
Érkezik az elektromos Fiat 500, élén a l’Ungheria magyar változattal

Érkezik az elektromos Fiat 500, élén a l’Ungheria magyar változattal

Már előrendelhető az állami támogatás feltételeihez igazodó speciális elektromos Fiat 500 l’Ungheria kivitel a honi márkakereskedésekben, de a csúcsfelszereltségű la Prima, valamint a la Prima kabrió is előjegyezhető.

A l’Ungheria kifejezetten a magyar piac igényei szerint kialakított verzió. A későbbiekben megjelenő legmagasabb felszereltségű High kivitelre épülő modell 10 990 000 forintos listaára lehetővé pedig teszi az elektromos gépkocsik vásárlásához igényelhető állami támogatás maximális felhasználását.

320 kilométer egyhuzamban

A Fiat kiemelt figyelmet fordított az elektromos autózásban kulcsfontosságú hatótávolság növelésére, illetve a beépített akkumulátorok feltöltéséhez szükséges idő csökkentésére. Ennek köszönhetően a 42 kWh kapacitású lítium-ion akkumulátorcsomaggal az új 500-as, a WLTP-norma szerint akár 320 kilométert is képes megtenni. A járgány a töltési idő optimalizálása érdekében 85 kW-os gyorstöltő rendszert kapott. Mindössze öt perc elegendő, hogy az átlagos napi használatot meghaladó 50 kilométer megtételéhez szükséges mértékig feltöltsük az akkumulátorokat. Az autó jobb hátulján elhelyezett Combo 2 töltőaljzathoz csatlakoztatható egyen-, illetve váltakozóáramú gyorstöltő pedig mindössze 35 perc alatt 80 százalékra képes tölteni az akkumulátort.

Az autó támogatja az otthoni töltési megoldásokat is. Az Easy Wallbox™, egy olyan töltőrendszer, amely a szokványos háztartási csatlakozóra köthető. A speciális berendezést kizárólag az FCA számára fejlesztette ki az ENGIE EPS, forgalmazását a Mopar az elektromos 500 piacra lépésével párhuzamosan kezdi meg Európában.

 

Olyan egyszerű és megfizethető, telepítést nem igénylő megoldásról van szó, amely Bluetooth-on keresztül vezérelhető. Lehetővé teszi, hogy a felhasználók kiegyensúlyozzák háztartásuk elektromos terhelését. Nincs szükség szakemberre, a vásárlók késlekedés nélkül elkezdhetik tölteni az 500 új modelljét akár 3 kW teljesítménnyel is. Amennyiben ez nem elegendő, az Easy Wallbox teljesítménye 7 kW-ra növelhető, így alig több mint hat óra alatt mindenki teljesen feltöltheti autóját az otthonában.

Három üzemmódban

Az új Fitat 500-as három üzemmódot kínál, amelyek közül vezetési stílusunknak megfelelően választhatunk. A Sherpa üzemmód a Himaláján dolgozó, egész expedíciók biztonságáról gondoskodó serpákhoz hasonlóan úgy optimalizálja a rendelkezésre álló erőforrásokat, hogy az utazó minden körülmények között elérje az úti célját. Ennek érdekében számos összetevőt befolyásolva minimalizálja az energiafelhasználást. Indokolt esetben 80 km/órára korlátozza a végsebességet, takarékos gázreakciókat állít be, beavatkozik a klímaberendezés, az ülésfűtés működésébe. A vezető által bármikor felülbírálható korlátozások révén az autó biztonságosan eljuthat a navigációs rendszeren beállított címre vagy a legközelebbi töltőállomásra.

 

A Normal üzemmód által kínált vezetési érzet szinte teljesen megegyezik a tradicionális, belső égésű motorral szerelt autókéval, míg Range üzemmódban egyetlen pedállal vezethető az új 500-as. Utóbbi azt jelenti, hogy vezetése során gyakorlatilag nincs másra szükség, mint a gázpedálra. A gázadásra a gépkocsi gyorsítással válaszol, ellenben amint a vezető felengedi a pedált, a belső égésű motoroktól megszokott motorfékhatásnál lényegesen erősebb lassulást tapasztalhatunk. Az érzés majdnem olyan, mintha a fékre léptünk volna. (A teljes megálláshoz azért szükségünk lesz a hagyományos fékpedálra).

A 87 kW teljesítményű villanymotor óránként 150 kilométerben maximált végsebesség elérését teszi lehetővé. Álló helyzetből 3,1 másodperc alatt gyorsul 50, és 9 másodperc alatt 100 kilométeres sebességre.

 Gazdag szériafelszereltség

A l’Ungheria szériafelszereltségként kínálja a LED-es fényszórókat, az automata klímát, a tolatóradart, a fűthető üléseket és az ablaktörlő lapátoknál ugyancsak fűthető szélvédőt. A biztonságos autózást szolgáló alapvető tartozékok sorában megtaláljuk a gyalogosfelismerővel kiegészülő vészfékező rendszert, a sávtartó és éberségfigyelő asszisztenst, a táblafelismerő rendszert, az esőérzékelőt, az automata távolsági fényszórót, az automatikusan sötétedő belső tükröt. A csomagot a Mode 2 töltőkábel és a 85 kW gyorstöltő-bemenet teszi teljessé.

A la Prima széria a l’Ungheria csomagjától eltérően bézs eco bőr kárpitozást és fix napfénytetőt kapott. A csúcsmodell állítható kartámla-rekesszel, zárható középső konzollal, 360 fokos parkoló asszisztenssel, tolatókamerával, holttérfigyelő rendszerrel, a Fiat navigátor 2-es szintű önvezető funkciójával (intelligens adaptív tempomat, sávtartó automatika), illetve Mode 3 töltőkábellel kényezteti tulajdonosát.

 

Az új 500-as az FCA csoport első olyan járműve, amelyet az új UConnect 5 infotainment rendszerrel, a jövő felhasználói számára tervezett, csatlakoztatott platformmal szereltek fel. Mind a ’Ungheria, mind a la Prima alapfelszereltségének része a 7 colos TFT kijelző, a DAB rádió, a 10,25 colos érintőképernyős navigációs rendszer, a digitális rádióvevő és a telefontükrözés. Zökkenőmentesen képes integrálni az okostelefonokat a 10,25 colos, nagyfelbontású érintőképernyőn.

Lekerekítettebb vonalak, páratlan színvilággal

A Fiat ikonikus 500-as  modelljének harmadik, fenntarthatóságot előtérbe helyező elektromos hajtásrendszerű generációja összetéveszthetetlen átgondolt kialakításával és részletgazdagságával. Elődeinél lekerekítettebb, lágyabb vonalaival megőrizte a Cinquino páratlan stílusjegyeit.

 

Színvilágát a természet, illetve a természetes környezet ihlette. A la Prima kivitel elérhető a Földet idéző ásványszürke (metál), a tengert megtestesítő óceánzöld (metál), valamint az égbolt előtt tisztelgő háromrétegű égszínkék gyöngyházfényezéssel. A l’Ungheria speciális változata az alapfelszereltség részeként solid fekete és solid fehér pasztellfényezést kínál.

© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére