Most olvasott
Életmódváltás – türelemmel

Életmódváltás – türelemmel

Tanácsot ad, de egyben figyelmeztet is Debreczeni Dóra,  aki nem csupán táplálkozási tanácsadó, de az Adidas Runners Budapest Futóklub csapatkapitánya is.

Szerencsésnek tartja magát, mert munkája egyben a hobbija is. Vagy futóedzést tart, vagy a legújabb szenvedélyének, a csoportos erősítő-nyújtó edzésnek, a „body shape”-nek hódol. Ez a mozgásforma egy újfajta funkcionális edzést jelent, melynél hangsúlyozottan azokra az izomcsoportokra kell fókuszálni, amelyek a futáshoz nélkülözhetetlenek. Az általa tartott órák mellett saját futóedzései teszik teljessé a heti edzésprogramját, melyből általában négyet–ötöt iktat be. „Edző által írt tervet követek, tehát tudatosan felépített edzésmunkát végzek.” 

A zordabb, őszi–téli idő sem riasztja el, nem létezik számára futásra alkalmatlan idő, legfeljebb kevésbé ideális. „Képes vagyok még szakadó esőben is elindulni, hiszen annak is megvan a maga szépsége. Alapvetően erdőimádó vagyok, nincs is csodálatosabb, mint a téli, havas, hófehér természet.” Eloszlat egy tévhiedelmet is: terepen, erdei ösvényeken jóval biztonságosabb futni, mint sokan gondolják. Ugyanis az erdőben az ott élő állatokon vagy más természetbaráton, túrázón, futótárson kívül nem jöhet szembe senki, tőlük pedig nem kell félni. 

Fontos a teljes értékű étrend

Egy normál edzésprogramhoz azt ajánlja, hogy teljes értékű, komplex tápanyagokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag étrendet kövessünk. A legalapvetőbb energiaszükségletet ugyanis a megfelelő mennyiségű és minőségű szénhidrátok bevitelével tudjuk fedezni, de nélkülözhetetlen a fehérjék és a zsiradékok fogyasztása is. A hangsúly a mennyiségek elosztásán van – emeli ki. Azt is hangsúlyozza, hogy mivel manapság egyre többen érzékenyek az ételek egy részére, szenvednek a különféle ételallergiáktól, fontos kideríteni, hogy pontosan mi is okozhatja a gondokat, és milyen diéta betartása mellett lehet tünetmentesen élni. Az egészségeseket ugyanakkor figyelmezteti: „Nem tartom jó ötletnek, ha valaki csak divatból tart bizonyos táplálkozási irányokat, például azért kerüli a gluténtartalmú ételeket, mert az most felkapott. Akik nem érzékenyek rá, azoknak szükségük van minden tápanyagforrásra, így azért nem tanácsos semmit kerülni, mert épp az a trendi.” 

Fő a fokozatosság

A sportban is fokozatosságra van szükség életmódváltáskor. Nem lehet elkezdeni az edzéseket felelőtlenül és hirtelen, a terhelést apránként kell növelni – tanácsolja. De csak a kezdet nehéz, melyhez sokszor elegendő egy apró lépés. Aztán már könnyebben jön a többi is. „Ha például valaki magas túlsúllyal fordul hozzám, azt javaslom, ezentúl csak tiszta vizet igyon, felejtse el a cukros üdítőket. Ez egy egyszerű és praktikus tanács, ami elindíthatja a helyes úton. Ha valaki úgy keres fel, hogy maratont szeretne futni, de életében még öt kilométert sem futott, akkor segítünk abban, hogy elérje ezt a távot, majd növeljük 7-re, 10-re és így tovább.” 

Az esetek többségében a legnagyobb gond a türelmetlenség, mely a sportban sokszor sérüléshez vezethet, a fogyásban eredménytelenséghez – teszi mindehhez hozzá. Végül megosztja tapasztalatát: „Hiszem, hogy csapatban, közösségben, mint sok mindent, az életmódváltást is könnyebb elkezdeni. Ezért is fantasztikus érzés az Adidas Runners kapitányának, edzőjének és életmód-tanácsadójának lenni, mert az évek során számtalan sikertörténetnek voltam már szemtanúja, ami megerősít abban, hogy csodálatos a munkám.” 

Dóra saját életmódprogramjáról

„A nevemmel fémjelzett életmódprogram teljesen komplex megoldást kínál azoknak, akik szeretnének életmódváltásba kezdeni, csak nem tudják, hogyan és merre, milyen úton induljanak el. A program személyre szabott megoldást kínál a fogyni vágyóknak is, de azok számára is van segítségem, akik erősödni, izmosodni, formálódni szeretnének, vagy csak épp egészségesebben próbálnának étkezni. A programhoz tartozik egy átfogó edzésprogram, amely naponta akár otthon is elvégezhető, egyszerű erősítő-alakformáló jellegű gyakorlatokat kínál. Az egészségmegőrzéstől kezdve a fogyáson át az izomerő növeléséig tehát bárki számára ajánlott, kortól, nemtől vagy épp edzettségi szinttől függetlenül.” 

 

Bővebben: www.debreczenidora.com

© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére