Most olvasott
Ciprus nyitva a turisták előtt, ingyenes „karanténszállodákkal” és koronavírus-kezeléssel

Ciprus nyitva a turisták előtt, ingyenes „karanténszállodákkal” és koronavírus-kezeléssel

2020. június 9-től szállhatnak le Ciprusra külföldről légi járatok, a világ 19 országból. Megérkezéskor megmérik az utasok testhőmérsékletét, néhány turistát vaktában választanak ki, őket ingyen tesztelik. Három nappal hazautazás előtt pedig a nyaralóknak koronavírusteszten kell átesniük, és annak elvégzéséről igazolást kell bemutatniuk, közvetlenül gépre szállásuk előtt.

A 19 országot A és B kategóriába sorolták; az A kategóriába tartozik Magyarország, Görögország, Málta, Bulgária, Norvégia, Ausztria, Finnország, Szlovénia, Dánia, Izrael, Németország, Szlovákia és Litvánia. A B kategória tagja Svájc, Lengyelország, Románia, Horvátország, Észtország és Csehország.

 

Az első ütemben, június 9. és 19. között mindkét kategóriára azonos szabályok érvényesek: 72 órásnál nem régebbi negatív koronavírusteszt-eredménnyel lehet beutazni az országba. A Ciprusra tartó repülőgépekre csak ilyen igazolással rendelkező személyeket engednek fel. (A ciprusi állampolgárok és az ott lakóhellyel rendelkező külföldiek a tesztet a szigeten is elvégeztethetik, annak eredményéig házi karanténban kell maradniuk.)

A második fázisban, június 20-tól az első kategóriába tartozó országok – így Magyarország – állampolgárai vírusteszteredmény nélkül is szabadon beutazhatnak Ciprusra. A második országcsoport állampolgárai számára ezután is kötelező lesz a teszteredmény bemutatása.

A 14 napos karantén intézménye továbbra is megmarad minden olyan külföldi számára, aki nem a fenti két országcsoportból érkezik a szigetre. A tesztelés és a karantén költségeit az utasnak kell fizetnie.

 

A szigetország ingyenes koronavírus-kezeléssel és ellátással is csalogatja a turistákat: kormánya ígérete szerint, aki szigetországi nyaralása alatt fertőződik meg a kórokozóval, annak, valamint családjának állja vakációja és gyógyítása összes költségét – adta hírül az AP amerikai hírügynökség nyomán az MTI is. Az érintettnek csupán a taxiköltséget kell kifizetnie, és hazarepülése árát. Az esetleges külföldi fertőzötteket 100 ágyas kórház várja, melyben csak ők lesznek, ciprusi betegek nem. Családtagjaik számára 500 szobás „karanténszállodát” alakítanak ki. A családtagokon kívül odakerülnek azok is, akikkel a fertőzött közvetlenül érintkezett.

A szigetország gazdaságának évente 13 százalékát jelentette eddig  a turizmus. Kormánya számításai szerint 2020-ban Ciprus idegenforgalomból származó bevétele a szokásos 2,6 milliárd eurónak a 30 százalékára apadhat.

Az európai országok között egy főre vetítve Cipruson az egyik legalacsonyabb a fertőzési hányad. Az 1,2 milliós lakosság több mint tizedét már tesztelték. Az igazolt fertőzöttek aránya május legvégén nem érte el az ezret, csaknem kétharmaduk pedig már meggyógyult.

(Fotók: Falus Tamás)

© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére