Most olvasott
Buenos Aires – egész más szemmel

Buenos Aires – egész más szemmel

A könyvkereskedések fővárosa, a szenvedélyesen olvasók metropolisza is.

 

Amikor 2010-ben Argentínát érte a megtiszteltetés, hogy a világ legrangosabb irodalmi seregszemléje, a Frankfurti Nemzetközi Könyvvásár díszvendége legyen, az ország kulturális kormányzata Eva Perónnal, Che Guevarával és Diego Maradonával akarta az országot prezentálni. Ez egy irodalomi fesztivál – figyelmeztették a szervezők az argentínokat, akik Jorge Luis Borges (1899–1986) éJulio Cortázar (1914–1984), a mágikus realizmus stílusának megteremtői személyében, két világirodalmat formáló írót is adtak a világnak.

A 45 milliós Argentína lakói ma is nagy becsben tartják és felső fokon művelik az írás művészetét. Latin Amerikában, Brazíliát követően hagyományosan Argentínában jelenik meg a legtöbb új cím (évente 25 ezer, az összes új megjelenés harmada, 82 millió példányban! Az argentinok több mint fele pedig napi rendszerességgel olvas könyvet.

Pár Buenos Airesben töltött nap még a számoknál is jobban mutatja, hogy a metropolisz nem csak Argentína, de a könyvkereskedések fővárosa is. Számuk eléri a kilencszázat, mely azt jelzi, hogy az  itt élők nem sajnálják a pénzt az irodalomra. Buenos Aires egy 15 milliós, gyönyörű architektúrájú, lüktető, zajos, poros, talán csak New Yorkkal összemérhető metropolisz, ahol sok könyvesbolt több egyszerű könyvárusító helynél: a béke, a szellemi megnyugvás, baráti találkozások, kulturális rendezvények és nem ritkán kulináris élmények színhelye.

Lássuk a legérdekesebbeket! 

 

El Ateneo Grand Splendid, Avenida Santa Fe 1860

 

A könyvkereskedés különlegessége igazán nem abban áll, hogy kétezer négyzetméterével Latin-Amerika legnagyobb könyvesboltja, hanem abban, hogy az üzlet 2000-ben egy 1919-ben színháznak kialakított épületben nyílt meg. Az egykori karzat falára simuló könyvespolcok, a világot jelentő deszkákon kávézó, az egykori parkett helyén kötetek és olvasók kavalkádja. A napi háromezer betérő jó része persze álmélkodó turista, de akadnak bőven vásárlók is. Utóbbiak becsábításában nagy szerepe lehet, hogy az üzemeltető Ateneo, Argentína legnagyobb könyvesboltlánca a tömegízléshez igazítja a kínálatot. Az üzletben a bestsellerek dominálnak.

 

Libros del Pasaje, Thames 1762

 

See Also

Buenos Aires Palermo városrésze, a Plaza Serrano környéke. Designer butikok, elegáns éttermek és menő bárok – az argentin főváros Sohoja. Itt nyitott meg néhány éve a Libros del Pasaje, amely hamar intézménnyé vált a negyedben. Oázis a lüktető nagyvárosban. Az eladótérből csöndes belső kertbe jutunk, ahová asztalok, székek és padok, valamint a halk beszélgetéseket és a csöndes olvasást még kellemesebbé tevő ételek és italok csábítják a nyugalomra vágyókat.

 

Eterna Cadencia, Honduras 5574

 

Maradunk Palermo városrészben. Egy viszonylag fiatal könyvkereskedés, amelynek egy érdekes, 1920-ban hentesüzemnek létesült épület ad otthont. Az Eterna Cadencia sokak szerint a város legjobb könyvesboltja. A könyvesbolt gyakran ad otthont előadásoknak is, amelyeknek szomorú hátterük van a viharos múltú országban: 1976 és 1983 között, a diktatúra éveiben az ilyen privát szemináriumok adták az egyetlen lehetőséget a cenzúrán túli tájékozódás után sóvárgó argentinoknak, valamint megszólalásra és megélhetésre a szilencium alatt álló íróknak.

További érdekes könyvkereskedésekről a Könyvtacskó oldalán olvashatsz!

© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére