Most olvasott
Biztonságban repülhetünk Budapestről is –  egyre több járattal

Biztonságban repülhetünk Budapestről is –  egyre több járattal

Viseljünk maszkot, tartsunk egymástól másfél méteres távolságot, a SkyCourtban csak minden második ülőhelyet foglaljuk el!

Többek között ezek a szabályok érvényesek a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is. A repteret működtető Budapest Airport közzé is tette, milyen óvintézkedéseket tesz, és vár el az utasoktól. Ezek az intézkedések azonosak azokkal az irányelvekkel, melyeket 2020. május 21-én tett közzé az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC). Az európai légi közlekedésre vonatkozó közös ajánlások betartásával a repülőterek a járványidőszak alatt is biztonságosan működhetnek, minimálisra csökkenthetők a járvánnyal összefüggő egészségügyi kockázatok a repülőtéri tartózkodás során. Az ajánlások kiterjednek az utazás első mozzanatától az utolsóig, így a repülőtérre érkezésre, a check-in folyamatára, a biztonsági ellenőrzésre, a repülőgépbe való beszállításra, a poggyászkiadásra, illetve az útlevél- és a határellenőrzésre is.

Például a budapesti repülőtér üzemeltetői is arra kérik az utasokat, hogy lehetőleg kísérő nélkül lépjenek be a terminálba, minimalizálva a létesítményben egyidejűleg tartózkodók számát. A reptér alkalmazottai fokozott és folyamatos fertőtlenítő-takarítást végeznek, még a terminál szellőzőrendszerében is. Automata kézfertőtlenítőket helyeznek ki, aktív sorban állást kérnek jegykezeléskor, biztonsági ellenőrzéskor, az útlevél-ellenőrzés során, beszállításkor, valamint a poggyászkiadó csarnokban. A maszk viselése Ferihegyen kötelező a személyzet azon tagjainak, így az utasbiztonsági ellenőröknek, akik munkájukból adódóan nem tudják betartani a személyek közötti másfél méteres távolságot.

 

 

„A jelenlegi helyzetben két fontos feladatunk van; egyrészt biztonságossá és kockázatmentessé tenni a repülőtéren tartózkodást az utasok és a kollégáink számára egyaránt, másrészt ezen intézkedések által visszaépíteni az utasok repülés iránti bizalmát a járvány lecsengését követően” – fogalmaz dr. Rolf Schnitzler, a Budapest Airport Zrt. vezérigazgatója.

2020 júniusában és júliusában különben egyre gyarapodik az induló és érkező utasszállító repülők száma. A Wizz Air elindítja gépeit például Korfura, Rodoszra, Malagára, Tenerifére, Ibizára. A Lufthansa, a Swiss és az Eurowings Budapestet összeköti Frankfurttal, Zürichhel, Stuttgarttal, Düsseldorffal. A British Airways a Budapest–London, a Qatar Airways a Budapest–Doha távot repüli, a Jet2 úti célja a magyar fővárosból Leeds és Manchester. Az Emirates Budapest–Dubaj között újra repít. Az Air France Párizsba szállítja az utasokat, a LOT Varsóba. A Brussels Airlines június közepétől Brüsszelbe száll Budapestről. Júliustól a Ryanair szinte teljes sebességre kapcsol, naponta akár ezer járatot szeretne üzemeltetni, köztük többet Ferihegyről is.

(Fotó és grafika: Budapest Airport)

© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére