Most olvasott
Azonnal cselekednünk kell: Itt a magyar összefoglaló is!

Azonnal cselekednünk kell: Itt a magyar összefoglaló is!

Azonnal cselekednünk kell, hogy elkerülhessük az ökológiai katasztrófát – hívja fel a figyelmet a Greenpeace független globális környezetvédő szervezet magyarországi egyesülete annak kapcsán, hogy közreadta az IPBES (Biodiverzitás és Ökoszisztéma-szolgáltatások védelmével foglalkozó Kormányközi Platform) jelentésének vezetői összefoglalóját, magyar nyelven. Mindezt május 22-e, a biológiai sokféleség világnapjának tiszteletére publikálta.

A munka figyelmeztető lehet mindenkinek, bár a tanulmány elsősorban a szakpolitikai döntéshozók számára készült.

Az elmúlt fél évszázadot áttekintő, eredetileg még 2019-ben, angolul publikált anyagból egyértelműen kiderül, hogy minden kormánynak van teendője. Az élelmezésbiztonság, az egészségmegőrzés, a társadalmi egyenlőtlenségek mérséklése, az élhető városok fenntartása és a szennyezések csökkentése azonnali, alapvető változtatásokat igényel.

Íme néhány szemléletes megállapítás a jelentésből:

– A világ szárazföldi területeinek háromnegyedét már teljesen átalakította az ember. A tengereknél ez az arány kétharmados.

– A vizes élőhelyek 85 százaléka eltűnt 1700 és 2000 között. Fogyatkozásuk üteme jelenleg háromszor gyorsabb, mint ahogyan az erdők fogyatkoznak.

– Az óriási biológiai sokféleséggel rendelkező trópusi területeken a természetes erdőkből és a másodlagos erdőkből összesen 32 millió hektárnyi tűnt el 2010 és 2015 között.

– 1 millió faj került közvetlenül a kihalás szélére! Ez olyan kihalási hullám, amilyenre még nem volt példa az emberiség történelmében.

– A világ lakosságának körülbelül 11 százaléka alultáplált. Az alultápláltsággal és az elhízással összefüggő korai halálozások 20 százalékáért az étrenddel összefüggő betegségek a felelősek.

– Az anyagi javak növekvő kitermelése nem fenntartható. A megvizsgált 18 természeti erőforrás közül 14 csökkenőben van.

– 15 százalékkal nőtt minden évben az egy főre eső anyagfelhasználás a 1980 óta.

– 60 milliárd tonna megújuló és nem megújuló erőforrást nyerünk ki évente a természetből. Ez a 1980-as értékhez képest 100 százalékos növekedést jelent.

– Napjainkra a talajromlás miatt a világ szárazföldi területeinek 23 százalékán csökkent a termőképesség.

– A műanyagszennyezés 1980 óta a tízszeresére nőtt.

– 577 milliárd dollár értékű termést veszélyeztet évente a beporzók pusztulása.

 

Az elmúlt 50 évben világszerte tapasztalható változás üteme példátlan az emberiség történetében. A természetben a legnagyobb globális hatást gyakorló, változást kiváltó közvetlen tényezők a föld- és a tengerhasználat megváltozása; a vadon élő szervezetek közvetlen hasznosítása; az éghajlatváltozás; a szennyezés; valamint az idegenhonos fajok inváziója.

A tanulmány elkészítésén három évig dolgoztak tudósok, és összesen 15 ezer tudományos és kormányzati forrást dolgoztak fel. 50 szakértő koordinálta a munkát, és 310 tudóstársukat vonták be a világ 145 országából, köztük több magyart is. Az 1800 oldalas, angol nyelvű dokumentum átfogó képet nyújt a gazdasági fejlődés irányairól és a természetre gyakorolt hatásairól.

© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére