Most olvasott
A Stand lett az év étterme, Bíró Lajos életműdíjat kapott

A Stand lett az év étterme, Bíró Lajos életműdíjat kapott

Az ország legjobb 2018-as éttermeit díjazták a Dining Guide gáláján.

 

Mindössze fél éve nyitott meg a Stand a fővárosi Hold utcai vásárlócsarnok földszintjén, de Széll Tamás és Szulló Szabina fine dining vállalkozása máris kiérdemelte a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjat.

A 2019. február 25-én, Budapesten megrendezett díjátadó ünnepségen az ország legjobb 12 legjobb éttermét nevezték meg. 2018-as teljesítményével a Stand után sorrendben az Onyx, a Costes, a Borkonyha, a Costes Downtown, a Babel, a MÁK, a St. Andrea Restaurant, a Textúra, az Anyukám mondta, az Olimpia és az Arany Kaviár került.

A Hold utcai vásárlócsarnokban megnyílt Stand lett az év étterme

Mivel a Dining Guide elsősorban azon szempont szerint értékeli az éttermeket, hogy miként felelnek meg a saját kategóriájukban elvárható szintnek, olyan éttermeket is a legjobbak közé sorol, amelyek nem tekinthetők „klasszikus” csúcsétteremnek, mert progresszív étlappal, kötetlenebb stílusban és informálisabb szervizzel dolgoznak. A Dining Guide emiatt nem akarta szűkebbre szabni a tíz legjobb étterem listáját, így idén is 10 plusz 2 éttermet listáztak az ország legjobbjaiként – hangsúlyozta az MTI híradása.
A fődíj bejelentése előtt idén is különdíjakat adtak át. Idei újdonság, hogy a Dining Guide korábban nem vizsgálta az éttermi kávélapokat, most azonban erre is sor került. Az év éttermi kávélapja díjat a Stand Étterem kapta. Szintén először adták át az év koktélbárja díjat, amelyet a nemzetközi hírnevet is szerzett Boutiq’Bar tulajdonosa, Nagy Zoltán vett át. Az idei harmadik új elismerés az év szervizembere díj: ezt Lizsicsár Miklós, a St. Andrea Restaurant étteremvezetője kapta.
Az év cukrászdája-díjjal a tavalyihoz hasonlóan a Mihályi Patisserie-t jutalmazták. A Dining Guide idén úgy döntött, hogy a street food elnevezés helyett az alternatív vendéglátóhely kifejezést használja, hiszen a legtöbb esetben nem klasszikus utcai ételekről van szó, hanem az éttermekben fogyasztható fogásokról. Az év alternatív vendéglátóhelye-díjat a Pizza, Kávé, Világbéke kapta. Az év borlapja-díjat pedig az Arany Kaviár.

Bíró Lajos életműdíjat kapott

A szervezők második alkalommal adtak át életműdíjat, melyet Bíró Lajos kapott a magyar gasztronómia egyik nagy megújítójaként.
Az év ifjú séftehetsége-díjat Farkas Richárd, a Pajta séfje kapta, az év séfje-díj tulajdonosa pedig a Borkonyha és a Textúra séfje, Sárközi Ákos lett. Az év legígéretesebb konyhája-díjat is ő vette át, az elismerés a Textúra étteremnek szólt. Az év innovatív konyhája-díj a Tiszavirág étteremé lett.
Idén is külföldi szaktekintélyek segítették a végső döntéshozatalt. A nemzetközi szakmai zsűrit Enrico Crippa vezette, aki a három Michelin-csillagos Piazza Duomo étterem séfje. A Dining Guide évek óta dolgozik továbbá Fausto Arrighivel is, aki 36 évet töltött el a világ legnagyobb nevű étteremkalauzánál, a Michelin Guide-nál.

A Costes Downtown évről évre kiválóan szerepel

A gálán bejelentették a Made in Hungary Top Gasztronómia Társulás létrejöttét: a Dining Guide és a Magyar Bocuse d’Or Akadémia hívta életre a 20 legjobb hazai étterem részvételével. A társulás célkitűzése a magyar gasztronómia legnagyobb presztízsű, nemzetközileg elismert alapanyagainak összekapcsolása a legjobb magyar séfek teljesítményével. Az első ilyen alapanyag-választás a kacsamáj és a 6 puttonyos Tokaji Aszú. A külföldön is elismert presztízsű alapanyag, a kacsamáj, valamint a legismertebb magyar bor, a Tokaji Aszú a topséfek kezében egy Made in Hungary elnevezésű fogássá változik. 2019. február 26-tól a résztvevő 20 étterem étlapjain a Made in Hungary logó feltüntetése alatt mindenki számára elérhetővé válik és rendelhető az adott étterem Made in Hungary kacsamáj és Tokaji Aszú koncepciója.

Íme a nyertesek listája:

Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díj: Stand

Dining Guide – Römerquelle Az Év Séfje Díj: Sárközi Ákos/Borkonyha & Textúra

Dining Guide – METRO Az Év Innovatív Konyhája Díj: Tiszavirág Étterem

Dining Guide – Miele Az Év Ifjú Séftehetsége Díj: Farkas Richárd/Pajta

Dining Guide – Unicum Riserva Az Év Legígéretesebb Konyhája Díj: Textúra

Dining Guide – Royal Bliss Az Év Koktélbárja Díj: Boutiq’Bar

Dining Guide – Lánchíd De Luxe Brandy Az Év Szervizembere Díj: Lizsicsár Miklós/St. Andrea Restaurant

Dining Guide – Zwack Izabella Borkereskedés Az Év Borlapja Díj: Arany Kaviár

Dining Guide – Nespresso Az Év Éttermi Kávélapja Díj: Stand Étterem

Dining Guide Életmű Díj: Bíró Lajos

Dining Guide Az Alternatív Vendéglátóhelye Díj: Pizza, Kávé, Világbéke

Dining Guide Az Év Cukrászdája Díj: Mihályi Patisserie

 

A Volkswagen-Dining Guide Top100 Étteremkalauz Top 10+2 étterme:

Anyukám Mondta – Dudás Szabolcs, séf

Arany Kaviár – Kanász László, séf

Babel Budapest – Veres István, séf

Borkonyha – Sárközi Ákos, séf

Costes – Palágyi Eszter, séf

Costes Downtown – Tiago Sabarigo, séf

MÁK – Mizsei János, séf

Olimpia – Ádám Csaba, séf

Onyx – Mészáros Ádám, séf

Andrea Restaurant – Barna Ádám, séf

Stand – Széll Tamás, Szulló Szabina, séfek

Textúra – Sárközi Ákos, séf

© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére