Most olvasott
A sorozatok evolúciója

A sorozatok evolúciója

Az internet fejlődésével, a stream media megjelenésével és előrenyomulásával új irányt vett a tartalomszolgáltatás, melynek fontos elemévé váltak a megújulni képes sorozatok is. 

 

 

Az elmúlt években új tartalomszolgáltatók nőttek ki a földből, miközben még tartják magukat a hagyományos televíziós csatornák is. Ma már filmet nézünk laptopon, tableten, sőt mobiltelefonon is. De a rengeteget fejlődő televíziókészüléken is, melyen – megfelelő technikai háttérrel – bármikor lejátszhatjuk a csatornák műsorait, sorozatait, sőt, a net segítségével új szolgáltatók műsorfolyamait is a képernyőnkre varázsolhatjuk. Ha kedvünk tartja, egy sorozatot akár egyvégtében megnézhetünk kora estétől hajnalig.

Az Egyesült Államokban még 1999-ben, a TiVóval kezdődött a televízióműsorok, így a sorozatok rögzítési, visszajátszási lehetősége, mára viszont eljutottunk a Netflixig és HBO GO-ig. E társaságok egyre több játékfilmet, sorozatot maguk készítenek, világhírű alkotókkal. A színészek is rájöttek arra, hogy nem elég mozifilmekben szerepelni, érdemes sorozatokban, sőt kizárólag stream formájában elérhető sorozatokban is feladatot vállalniuk. Trónok harca (Game of Thrones), Totál szívás (Breaking Bad), Reklámőrültek (Mad Men) – csak néhány az utóbbi évek díjnyertes tévéfilm-sorozatfilm produkciói közül.

Eljött a tévézés aranykora, csak új köntösben, vagy ez most egy újabb trend? A kérdés megválaszolásához menjünk vissza kicsit az időben!

Bizonyára mindenki emlékszik még a Dallasra, amikor Samantha kikel az ágyból, bemegy a fürdőszobába, és megpillantja álmában a halottnak hitt Bobby Ewingot. Az biztos, hogy az amerikai gyártású, 1978-ban indult Dallas a drámai sorozatok között népszerűségben az élen járt és alapvető szappanoperává vált 14 évadon keresztül a családi ebéd vagy vacsora mellett fogyasztva. A Ewingok akkoriban több mint 300 millió embert ültetettek le világszerte a tévék elé. 

A „boldog szingli vagy egészséges párkapcsolatban élni” dilemma ötlete még nemigen járt a nyolcvanas évek tévésorozat-alkotóinak fejében. Majd’ minden sorozat jó néhány szereplője elvált, özvegy vagy házas, de boldogtalan. Természetesen Magnum kivételével, aki Hawaii-on élvezhette az életet szép hölgyek körében. Az összes párkapcsolati dráma ellenére mégis a gyilkosságok és misztikus, megoldandó ügyek viszik a pálmát, már a nyolcvanas évektől. A kilencvenes évek meghozta az orvosos-kórházas drámákat, mint amilyen a Vészhelyzet, vagy olyan misztikumokat, mint az X-akták, melyek szereplői vegyesen egyedülállók vagy házasok. Elkezdődik a főszereplők kiemelése is, ezáltal külön szálakon is követhetjük az eseményeket vagy életutakat.

A kétezres évekre kiteljesedtek a bűnügyi sorozatok mellett a humoros sitcomok is, de a legnézettebb műsorok 2019-ben is az erőszakos és/vagy rejtélyes tartalmúak, mint például a Különös dolgok (Stranger Things), mely 2016-os indulása óta őrületes nézettségi számokat ért el. A működőképtelen házasságok témája lejárt lemez, az új évezred drámáiban és vígjátékaiban már a szingli nők és férfiak kerülnek reflektorfénybe. Önmegvalósítás, karrier, válás. Az HBO saját gyártású sorozata, a Válás (Divorce) Sarah Jessica Parkeren keresztül mutatja be ezt a témakört, elég behatóan, minden előnyével és hátrányával együtt. 

 

Mi a helyzet azokkal a sorozatokkal, amelyek emberek millióit ültették le a televíziók, monitorok, laptopok, tabletek elé 2019-ben? A Trónok harca és az Agymenők (The Big Bang Theory) legalább annyi, ha nem több embert szervezett közösségbe, mint az Isaura a nyolcvanas években. Az HBO Emmy-díj nyertes Trónok harca sorozata nem könnyed 20 perces, könnyen emészthető kategória, már csak azért sem, mert sok 100 oldalas, alaposan kigondolt könyv adaptációja. Egyetlen karakterhez sem érdemes túlságosan ragaszkodni, mert sosem lehet tudni, hogy az író életben hagyja-e a következő rész vagy évad végére. Ezért – és még számtalan más ok miatt – folyamatosan pengeélen táncolnak az idegek, és biztos, hogy a nézőt a következő epizódra is odaköti a képernyő elé. Az USA Today szerint a 4. évadra már több mint hétmillió nézőt jelentett részenként, csak az Egyesült Államokban, világszerte pedig 19,1 milliót. A 6. évadra ez a szám elérte a 25,7 milliót.

Az Agymenők, korunk tudományosan humoros sorozata 12 évadban mutatja be a hét főszereplő komikus életét, ahol a „nerd” vagy „geek” szavak jellemzik leginkább a fiúk személyiségét. Átlag 17 millió fős nézettsége mellett több mint egymilliárd dollárt hozott a konyhára a készítőknek.

A nyolcvanas évek újra reneszánszát éli a Különös dolgok filmfolyamában. Már-már horrorra emlékeztető science-fiction fiatal srácokkal, akik epizódról epizódra küzdenek meg a misztikummal. A 3. évadra több mint 64 millió háztartásban jelentek meg a képernyőkön.

A Netflix 1998-ban indult első online-tárhely, mely 925 elérhető tartalommal rendelkezett, és csupán 30 dolgozójuk volt. Mára globálisan 160 millió előfizetőt tudhat magáénak, éves bevétele 2018-ra elérte a 1,2 milliárd dollárt. Az előfizetéses rendszerben működő szolgáltatónál szerencsére nemcsak agycsavaró, félelmetes vagy nevetséges tartalmak érhetők el, de dokumentumsorozatok – mint például a méltán híres Chef’s Table, mely nem más, mint a kiemelkedő konyhák és vezető séfjeik „behind the scenes”-jellegű bemutatása –, valamint sok-sok történelmi, politikai vagy természettudományi sorozat is. 

 

És hogy megválaszoljuk az eredetileg feltett kérdést. Igen, aranykorát éli a televíziózás, mely ma már több egyszerű tévézésnél. Magunk választjuk meg, hol, mikor, milyen platform előtt ülve, hány órát kívánunk filmeket, sorozatokat nézni. Televízió előtt, vagy épp mobilunkat használva egy reptér várótermében, vagy a felhők fölött egy repülő ülésében. Ezt trendnek is lehet nevezni, s az alkotók kiválóan ráéreztek: a filmsorozatok jól illeszkednek az újfajta médiumokhoz, érdemes elkészítésükbe milliókat fektetni, mert ha minőségi a termék, az garancia arra, hogy a befektetés megtérül.

(Fotók : Unsplash)

© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére