Most olvasott
A netezők szerint ezek a trendek

A netezők szerint ezek a trendek

Robottechnológia, megújuló energiaforrások elektromos járművek…

Milyen változásokat hoz életünkben a technológia fejlődése? A netezők 82 százalékát foglalkoztatják e kérdések. A válaszadók az eljövendő három évtizedben főként az embert helyettesítő gépek, a megújuló energiaforrások, és az elektromos járművek használatának elterjedésére számítanak – derül ki az eNET – Telekom Jelentés az internetgazdaságról legutóbbi kutatásából, amely a netezők digitális trendekkel kapcsolatos elképzeléseit vizsgálta.

 

Robotizálódunk

Az eNET 2017 júliusában végzett, de csak 2018. tél végén publikált online kutatása alapján a felnőtt magyar internetezőket nemcsak a most érzékelhető digitális lehetőségek, de a jövő sem hagyja hidegen. A netezők szerint az egyik legfontosabb változást a robottechnológia fejlődése okozza majd. Véleményük szerint a robotok több ágazatban átveszik majd az emberek helyét, illetve bővülni fog az otthonról végezhető munkák száma is. Bár a munka elgépiesedésével szakmák szűnhetnek meg, mégis fejlődési lehetőséget látnak ebben, hiszen egyúttal új szakmák is kialakulnak majd. A válaszadók arra számítanak, hogy bár gépiesedik majd az élet és ellustul az ember, ugyanakkor a robotok majd sok mechanikus tevékenység alól felszabadítják az embert, így több lesz a szabadidőnk.

 

Itt a klímaváltozás

A netezők tartanak tőle, hogy a klímaváltozás a következő évtizedekben nagyon sok gondot fog okozni: megcsappan a Föld vízkészlete, s egyre gyakoribb lesz a szélsőséges időjárás is. Emiatt a válaszadók különösen fontosnak tartják, hogy előtérbe kerüljenek a fenntartható, megújuló energiaforrások és ezek használatát a mindennapokba is beépítsük. A környezetvédelemmel, fenntarthatósággal összefüggésben a netezők az elektromos járművek használatának elterjedésére számítanak. Magyarországon a következő 30 évben a legjelentősebb változásokra a kapcsolattartás, kommunikáció, a közlekedés és a járművek, illetve a tanulás, oktatás terén számítanak a válaszadók.

Mit gondol, az alábbi területek közül melyik az a három, amit hazánkban a technológiai fejlődés, az új internetes megoldások a leginkább meg fognak változtatni a következő 30 évben? (Három választ lehetett megjelölni.)

Forrás: eNET online kutatás, 2017. július, VeVa oktatási közösség, N=865, 18+ internetezők

Csak a képzeletünk szab határt

A válaszadók többsége szerint a kutatás során ismertetett lehetőségek közül szinte mindegyik el fog terjedni Magyarországon is, – ha nem is 30 éven belül. A legvalószínűbbnek azt tartják, hogy otthonunkban minden eszközt hangvezérléssel irányíthatunk majd, illetve hogy a megújuló energiaforrások teljesen felváltják a hagyományos energiahordozókat. A netezőket a távoli jövővel kapcsolatban, az akár sci-fi filmbe illő ötletek sem lepik meg. Nemcsak azt tartják elképzelhetőnek, hogy idővel hologramokon keresztül fogunk kommunikálni, de azt is, hogy robotok fognak dolgozni helyettünk vagy repülő autókkal fogunk közlekedni. A válaszadók a legkevésbé azt tartják valószínűnek, hogy teleportálással tudunk majd közlekedni a bolygón a kiépített kapuk között; valamint hogy képesek leszünk az időutazásra, de még ezekről is 47, illetve 38 százalékuk gondolja, hogy egyszer meg fognak valósulni.

Az alábbi, jövővel kapcsolatos lehetőségek közül melyek fognak elterjedni hazánkban?

 Forrás: eNET online kutatás, 2017. július, VeVa oktatási közösség, N=865, 18+ internetezők

A fikció valósággá válhat

A következő évtizedekben a technológia fejlődésével számos olyan lehetőség válhat valóra, amelyeket eddig csak a mozivásznon láthattunk. A netezők szerint mindez jelentős változásokat eredményez, amelyek már most elkezdődtek, legyen szó akár munkáról, közlekedésről, vagy általában a hétköznapjainkról. Bár a technológia vívmányai kényelmesebbé teszik életünket, a válaszadók szerint fontos azt is szem előtt tartanunk, hogy a gyorsan fejlődő, digitalizált világban se szoruljanak háttérbe a személyes emberi kapcsolataink, illetve hogy a fejlődés fenntartásához a Föld forrásaival is körültekintőbben gazdálkodjunk.

 (A felmérés hátteréről: az eNET 865, 18 évnél idősebb internetező bevonásával, 2017 júliusában végezte kutatását. A felmérés a Véleményem Van (Veva.hu) online kutatási közösség tagjainak körében készült. Az adatok nem, kor és régió alapján reprezentálják a 18 évnél idősebb hazai internetezők véleményét.)

© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére