Most olvasott
A legjobb magyar éttermek

A legjobb magyar éttermek

A TOP 10-be 12 étterem került…

 

A Costes, Magyarország első Michelin-csillagos étterme nyerte el a Volkswagen Dining Guide Év Étterme Díjat! A 2017-es teljesítmények alapján 2018. február 19-én, Budapesten díjazták a legjobb magyar éttermeket.

A Palágyi Eszter vezette fővárosi, Ráday utcai étterem elsősorban megbízhatóságának, folyamatos fejlődésének köszönheti a díjat, valamit annak, hogy a séf törekszik a magyar elemek ételekbe építésére.

Palágyi Eszter, a Costes séfje (Fotó: www.costes.hu)

Idén rendhagyó a TOP 10, mivel 12 étterem került be a legjobb tíz közé. Ezt így indokolják a szervezők: „Mivel a Dining Guide elsősorban azon szempont szerint értékeli az éttermeket, hogy hogyan felelnek meg a tőlük elvárható szintnek, két olyan éttermet is a legjobbak közé soroltunk, amely nem tekinthető »klasszikus» csúcsétteremnek, mert progresszív étlappal, kötetlenebb stílusban és informálisabb szervízzel dolgozik. Ettől függetlenül azonban kétségkívül csúcskategóriás. Nem szerettük volna, ha ezek miatt szűkebbre kell »szabni« a tíz legjobb étterem listáját, ezért listázunk idén 10+2 éttermet a legjobb tíznek. Így került a listára a Stand 25, a Szulló Szabina–Széll Tamás páros bisztrója, mely 2017-ben nyílt meg a Hold utcai piac földszintjén, valamint az Alpár utcai Olimpia Vendéglő.

Tavaly tavasszal nyílt meg a Hold utcában a Stand 25, Szulló Szabina és Széll Tamás bisztrója (Fotó: BCOOL)

A Costes mögött a második a Borkonyha lett, melynek tulajdonosa, Kalocsai Zoltán Az Év Borlapja díjat is átvehette. A harmadik helyen a belvárosi Onyx Étterem végzett, mögötte pedig a Babel. Érdekesség, hogy a nyertes Costes „testvére”, a Costes Downtown az ötödik. Ismét találunk nem budapesti éttermet a legjobbak között: az Anyukám Mondta Étterem Encsen működik, nagy szakmai- és közönségsikerrel.

A legjobbakról nemzetközi szakmai zsűri döntött, melyet ezúttalEnrico Cerea vezetett. Ő a Bergamo közelében található Da Vittorio étterem három Michelin-csillagos séfje. Munkáját az előző évekből már ismert Nicola Portinari is segítette, aki a szintén kétcsillagos La Peca konyhafőnöke. A nemzetközi szaktekintélyek között szerepel a Dining Guide tanácsadója, Fausto Arrighi is, aki 36 évet töltött el a világ legnagyobb nevű étteremkalauzánál, a Michelin Guide-nál.

Az Év Ifjú Séftehetsége díjat a Tama étterem fiatal séfje, Kovács Péter kapja, a Hennessy támogatásával. A Neff által támogatott Az Év Innovatív Konyhája díjat idén egy séfpáros viheti haza, Tóth Szilárd és Sajben Csaba az Innióból. Az encsi Dudás testvérpár duplán örülhet, hiszen az Év Street Food díját a miskolci Pizza, Kávé, Világbéke kapta, a Gyulai Pálinka támogatásával.

A Dining Guide Életmű-díjat adományozott Rosenstein Tibornak.

Íme a Top 10 +2 magyarországi étterem (abc-sorrendben, zárójelben a séfek neve):

Anyukám Mondta (Dudás Szabolcs)

Arany Kaviár (Kanász László)

Babel (Veres István)

Borkonyha (Sárközi Ákos)

Costes (Palágyi Eszter)

Costes Downtown (Tiago Sabarigo)

Fáma (Huszár Krisztián)

MÁK (Mizsei János)

Olimpia (Ádám Csaba, Garai Ádám)

Onyx (Mészáros Ádám)

St. Andrea Borbár (Barna Ádám)

Stand25 (Szulló Szabina, Széll Tamás)

(Fotó: www.costes.hu)

 

© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére