Most olvasott
66 filmajándék az ünnepekre

66 filmajándék az ünnepekre

Újra magyar alkotások nézhetők ingyen online, a Filmalap karácsonyi ajándékaként, 2019. december 20-tól 2020. január 5-ig.

 

Az ünnepek alatt ismét láthatunk egy adagot a Filmarchívumban megőrzött és felújított filmkincsek közül: klasszikusokat és kultfilmeket, örök közönségkedvenceket és újrafelfedezésre váró értékeket.

A 66 filmajándékot tartalmazó listán a hagyományokhoz híven jelen van minden típus: játék- és dokumentumfilmek, rövidfilmek és animációk egyaránt.

Az ingyenesen megtekinthető alkotások a Filmarchívum honlapjáról érhetők el: http://filmarchiv.hu

Filmtörténeti utazást tehetünk az első Magyarországon forgatott filmfelvételektől (Lumière-felvételek 1896 Budapestjéről) a némafilmeken és háború előtti vígjátékokon át a hetvenes évek Balázs Béla Stúdióban készült avantgárd kísérleti filmjeiig. A válogatásból a nyolcvanas évek emlékezetes sikerei, köztük a Dögkeselyű és az Egészséges erotika, valamint a kilencvenes évek kultfilmjei, a Roncsfilm és a Sose halunk meg sem maradnak ki.

Különleges csemegét ígér az utolsó magyar király, IV. Károly 1916-os koronázásáról szóló film. A több mint egyórás mű a szereplők részletes beazonosításával, magyarázatokkal, kronológiai sorrendbe helyezve mutatja be az eseményeket.

Olyan ritkán látható régi közönségsikerek is helyet kaptak a programban, mint Keleti Márton rendezésében a Mágnás Miska, valamint a Csodacsatár, vagy Gertler Viktortól az Állami áruház.

See Also

A válogatás bepillantást enged a Nemzeti Digitalizálási és Filmfelújítási Program eredményeibe is. Látható többek között Mészáros Márta árnyalt női portréja, az Örökbefogadás, amely Arany Medve-díjat kapott 1975-ben Berlinben, a nemzetközi filmfesztiválon, ahová 2019-ben 4K felbontásban, teljes körűen restaurálva tért vissza.

Frissen restaurált változatban nézhető meg többek között Szabó István korai, személyes hangú filmje, az Álmodozások kora, Koltai Róbert nagy sikerű vígjátéka, a Sose halunk meg, és Magyar Dezső korábban betiltott filmje, a Büntetőexpedíció. A betiltott filmek közül Várkonyi Zoltán Keserű igazság című műve is megnézhető.

A válogatásban szerepelnek animációs filmek minden korosztálynak, ilyen a Daliás idők, a János vitéz, a Lúdas Matyi; az ifjúsági filmek közül, az Égigérő fű, továbbá a Noé bárkái című természetfilm is.

 

© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére